fbpx

Jelentős támogatást kapott a megyei kórház

Miniszterek látogattak Hargita megyébe

Intervencionális kardiológiai központot létesítenek Csíkszeredában Magyarország kormánya támogatásával, a Mens Sana Alapítvány, valamint az RMDSZ közreműködésével. A megyei kórházban idén az egyik legnagyobb munkálat a neurológiai osztály felújítása lesz – hangzott el az RMDSZ-es miniszterekkel tartott csíkszeredai sajtótájékoztatón csütörtökön este.

 

Az RMDSZ az idei költségvetés kidolgozásakor több olyan prioritást határozott meg, amely elsősorban a magyarlakta települések egészségügyi intézményeit is támogatja. Mindezek fényében április 1-én sajtótájékoztatón ismertették a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház fejlesztési terveit, nagyobb beruházásait a Hunguest Hotel Fenyő gyűléstermében.

A sajtótájékoztatón részt vett Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettes, Tánczos Barna környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti miniszter, Cseke Attila fejlesztési és közigazgatási miniszter, Konrád Judit kórházmenedzser, valamint Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke.

– Az idénre előirányzott kormányzati támogatásból eszközöket vásárolunk, felújítunk és további beruházásokat készítünk elő. Így például nagy értékű sebészeti eszköztárakat fogunk vásárolni, hidraulikus betegszállító eszközöket, hordozható Doppler ekográfot, ágytálmosó berendezéseket. Folytatjuk a sterilizáló felújítását, tűzjelző berendezést szerelünk a pszichiátriára, és további munkálatokat végzünk a tűzvédelmi engedély megszerzéséért. Idén az egyik legnagyobb munkálat a neurológiai osztály felújítása lesz. Folytatódnak az új műtőblokk munkálatai, az új épületszárny megvalósítása érdekében pedig terveket, megvalósíthatósági tanulmányt rendelünk – fejtette ki Konrád Judit, a megyei kórház menedzsere.

Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettes a századik kormányon töltött naphoz közeledve elmondta, kihívásokkal teli napok előtt állunk, tekintve, hogy a járvány harmadik hulláma elérte az országot, amely még nagyobb nyomás alá helyezheti az egészségügyi rendszert.

– Amikor ebben a nehéz időszakban kormányra léptünk, azt a célt fogalmaztuk meg, hogy az emberek életminőségén javítsunk, és nagyobb biztonságot teremtsünk – mondta el az RMDSZ elnöke, hozzátéve, a nehéz körülmények között kellett elfogadni a költségvetést, amelyben három forrás is rendelkezésre áll: az országos források, az EU-s kohéziós alapok, valamint az EU újjáépítési alapja.

Mint azt Cseke Attila fejlesztési és közigazgatási miniszter kifejtette, három nagy beruházás van a Hargita megyei sürgősségi kórháznál: a sürgősségi osztály bővítése, a tüdőgyógyászati és fertőző betegek számára egy új épület létesítése, valamint a járóbeteg-rendelő modernizálása. A fejlesztési minisztérium ezeket a beruházásokat megközelítőleg 170 millió lejjel támogatja.

– Az elmúlt három évben a megyei kórház közel 200 millió lejt kapott fejlesztésre az RMDSZ-nek köszönhetően. Ugyanakkor a környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti minisztériumban a megyei hulladékgazdálkodási rendszert is támogatjuk – tette hozzá Tánczos Barna miniszter.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke szerint ma, amikor az egészségügyi rendszer megfelelő működése a legfontosabb, az RMDSZ kormányzati szerepvállalása nagy segítséget jelent a Hargita megyei egészségügyi fejlesztésekben.

– Az évek során építkeztünk, hogy minél kevesebb embernek kelljen elhagynia Hargita megyét, ha kezelésre szorul – emelte ki Borboly Csaba, külön megköszönve az RMDSZ hozzájárulását ahhoz, hogy magyarországi kormánytámogatást is sikerült lehívni az intervencionális kardiológiai központ létrehozására.

Fotó: Albert Zoltán

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.