fbpx

Jó gyakorlatokkal ismerkedtek Észtországban

A CD-ETA – „Collaborative Digitization of Natural and Cultural Heritage” elnevezésű projekt keretében november 13-16. között Észtországban tartottak műhelymunkát (workshopot) és a digitalizáció témájához kapcsolódó előadásokat.

A projektben résztvevő partnerek november 13-án Tallinnban, az észt fővárosban találkoztak, megismerkedtek a történelmi városközponttal. November 14-én, szerdán egész napos műhelymunkát tartottak Viimsi-ben, az Észt Háborús Múzeumban. Az interaktív tárlatlátogatást követően Tijana Tasich vezetésével kiscsoportokba osztva különböző feladatokat teljesítve, jó gyakorlatokat ismertek meg a jelenlevők, amelyeket a későbbiekben be tudnak építeni a helyi akciótervbe.

Hargita Megye Tanácsa partnerként vesz részt az Interreg Europe program által finanszírozott CD-ETA – „Collaborative Digitization of Natural and Cultural Heritage” elnevezésű projektben, amelynek fő célkitűzése a kulturális és természeti örökség digitalizálására vonatkozó politikák elfogadása és gyakorlatba ültetése, valamint a projektben résztvevő intézmények jó gyakorlatainak átvétele.

e-showroom

Az észtországi műhelymunkán részt vett Chiorean Adrian projekt menedzser asszisztens, Farkas Tamás, a projekt informatikus felelőse, Iochom Zsolt marketing felelős, valamint Kelemen-Haszmann Gábor, a helyi akcióterv kidolgozását elnyerő cég képviselője.

A CD-ETA projekt közvetlen hozadéka, hogy általa megtörténik a székelyföldi értéktár Hargita megyei részének szakszerű kidolgozása, Európai Uniós forrásból, amely a Kárpát-medencei értéktár mozgalom egyik komoly pillérévé válhat.

e-showroom2

– A CD-ETA EU-s projekt nagy mértékben hozzájárul ahhoz, hogy Hargita megyében egy szakszerű értéktár jöjjön létre, ami egy újabb lépés a digitalizáció felé, amely a következő időszakban kiemelt prioritást élvez az Európai Unióban – nyilatkozta Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke.

A viimsi workshopon Kelemen Gábor, a Develo Group Consulting cég képviselője hasznos tapasztalatokat szerzett, amelyeket felhasználva tovább bővítik a Hargita megyei helyi akciótervet.

CD-ETA - KelemenGabor

Az akcióterv megfogalmazza azon tevékenységeket, melyek által javítani és fejleszteni tudják a megye értékeinek digitalizálását: szükséges a jelenlegi digitalizálási kezdeményezéseket összefogni és összehangolni, egységes szabályok, módszertanok mentén. A találkozó harmadik napján a tallinni E-showroom-ba tettek látogatást a résztvevők, ahol a szakemberek az észtországi jó példákat ismertették, ami az e-kormányzást, és az online ügyintézést érinti.

A CD-ETA projekttel kapcsolatos közlemények itt érhetők el.

e-showroom3

Csíkszereda, 2018. november 19.

 433 total views,  1 views today

Hozzászólások
Loading...
Megszakítás