fbpx

Jóváhagyták a megyei hulladékgazdálkodási rendszer befejezéséhez szükséges intézkedéseket

A Hargita megyei integrált hulladékgazdálkodási rendszer projektjének befejezését segíti a szükséges területek használatba adása Hargita Megye Tanácsának, újratervezték a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház szellőztetőrendszerének csövezetét, idén is kitüntet valakit kiváló tevékenységéért Hargita Megye Tanácsa, kilépik a tanácsból Magyari Vencel, illetve új tag Miklós Géza. Ezekről és más határozattervezetekről döntött Hargita Megye Tanácsa május 13-án, szerdán megtartott rendes ülésén.

Magyari Vencel személyes okokra hivatkova visszalépik tanácsosi tisztségéből, amit tudomásul vett a testület. Még nincs döntés arról, hogy a megüresedett helyet ki fogja betölteni, mondta Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke.

Miklós Géza csatlakozását már egy korábbi alkalommal elfogadta a tanács, eskütételére a szerdai ülésen került sor. Miklós Géza az urbanisztikai bizottságnak is tagja lett.

A tanács javasolja, hogy a Központi Fejlesztési Régió gyulafehérvári hivatalában legyen egy alkalmazott, aki a Hargita megyeiek ügyeit rendezi és követi, hogy a helyi elöljáróknak ne kelljen minden irattal a központba utazniuk. Ebben a tervezetben Borboly Csaba elnök a polgármesterek igényét terjesztette elő, a javaslatot a tanács elfogadta.

Kölcsönt vesz fel 25 millió lej értékben a kincstártól a megyei tanács, ezzel a megyei hulladékgazdálkodási projekt vissza nem térítendő részét finanszírozzák. – Ahogy a korábbi években is mondtuk, nem akarjuk eladósítani a megyét, csak olyan befektetésekre veszünk fel kölcsönt, ami megtérül. Ezt a kölcsönt is tudjuk fedezni majd a haszondíjból – ismertette Borboly Csaba.

Ugyancsak a projekt befejezésének érdekében a megyei tanács ügykezelésébe kerül egy szentegyházi terület, ahonnan a hulladékot kell elszállítani, és egy tusnádi terület, amely a helyi közbirtokosságé. – A területeket ingyen veszük használatba, ez a projekt befejezését segíti – tette hozzá Barti Tihamér alelnök.

Továbbá elfogadták a villamosításra vonatkozó dokumentációt Gyergyószentmiklósra, Maroshévízre és Remetére vonatkozóan, illetve a tudnásfürdői terület technikai és gazdasági dokumentációját. Modernizálják a 153D jelzésű megyei utat, amely szükséges a járhatóság biztosításához a projekt kivitelezése érdekében.

A Csíkszeredai Sürgősségi Kórház felújítási munkálatai során újra kellett terveztetni a szellőztetőrendszer csövezetét. Az új tervet elfogadta a testület, a következő napokban pedig kiírják a kivitelezésre vonatkozó közbeszerzési eljárást.

– Szerződéskötés után körülbelül két hónapot vesz igénybe a kivitelezés. Reményeink szerint pedig a napokban befejeződnek az intenzív osztály munkálatai is – ismertette Barti Tihamér.

Továbbá költségvetést is módosítottak, a megyei tanács a tartalékalapjából különített el pénzt műtőlámpák beszerzéséhez a csíkszeredai kórház számára – terjesztette elő Borboly Csaba.

Módosult a bélbori és az oklándi speciális iskolák megnevezése, inkluzív iskolaközpontokká alakulnak, amit korábban jóvá hagyott a helyi önkormányzat és tanfelügyelőség.

Az ülés végén a testület zárt ajtók mögött választotta ki azt a személyt, aki idén Hargita Megyéért Díjat kap.

Csíkszereda, 2015. május 13.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.