fbpx

Kápolnási Őszi Gazdanapok Homoródlokán

A Kápolnási Gazda Egyesület és a Felső-Homoródmente Kistérség ez évben ötödik alkalommal rendezte meg az évről-évre egyre több látogatót vonzó Kápolnási Őszi Gazdanapokat október 21-én, szombaton a Kápolnásfaluhoz tartozó Homoródlokán.

– Az esemény fontos a környékbeli gazdák számára, ugyanis számos új információhoz juthatnak és tapasztalatot cserélhetnek – vallja Benedek László, a Kápolnási Gazda Egyesület elnöke. Az ő meghívásának eleget téve látogatott el az eseményre Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, aki köszöntőjében a lovas programok fontosságáról és a kisvágóhíd szerepéről beszélt. A megyei tanács először 2009-ben hozott létre lovas munkacsoportot, és az évek során szívós és tudatos munkával sikerült eredményeket elérni, egyre több lovas rendezvényt szerveznek szerte a megyében, évek óta megszervezésre kerül a Székelyföldi Lovas Ünnep, a különböző vágták, valamint a gyerekek számára tangazdaságok és lovászat meglátogatása.

– Azt szeretnénk, ha a fiatalok szabadidejüket hasznosan és egészségesen töltenék el, erre kiváló lehetőséget kínálnak a lovassportok és a lovászkodás. Fontos, hogy már gyermekkorukba megszerettessük velük a lovakat, hogy ne féljenek, bátran üljenek nyeregbe, ahogy őseik is tették – véli Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke. Borboly Csaba úgy véli a lovasturizmus fellendítése prioritást kell élvezzen.

A megyeelnök szerint egy kisvágóhíd szerepe rendkívül jelentős a térség gazdasága szempontjából. Ha az állattenyésztők fel tudják dolgozni és értékesíteni a helyben megtermelt javaikat, az több ember számára biztosít munkát és megélhetést.

A nap folyamán szarvasmarha és ló bemutató, a madéfalvi Kincsem Sport Egyesület lovasbemutatója, lovas fahúzó verseny, állatkiállítás, mezőgazdasági gépek kiállítása, valamint helyi termékek vására várta a látogatókat. A szakmai előadások során a törzskönyvezésről és a teljesítményellenőrzésről, illetve a mezőgazdasági pályázatokról tudhattak meg naprakész információkat az érdeklődők.

A rendezvény főtámogatója idén Hargita Megye Tanácsa Vidékfejlesztési Egyesülete volt, fővédnöknek pedig Tánczos Barna RMDSZ-es szenátort kérték fel. Az eseményen részt vett Sebestyén Csaba udvarhelyszéki RMDSZ-es parlamenti képviselő is, aki tagja a parlament Mezőgazdasági, vidékfejlesztési és erdészeti bizottságának.

Csíkszereda, 2017. október 22.

 571 total views,  1 views today

Hozzászólások
Loading...