fbpx

Káposztavágás és -vásár Szépvízen

Október 10-én, szombaton a Nád-dűlőben tartották meg a hagyományos szépvízi Káposztavágást és vásárt, immár nyolcadik alkalommal.

A rendezvény szombaton reggel 8 órakor a borzsovai, csíkszentmiklósi és szépvízi hagyományőrzők felvonulásával kezdődött fúvósok kíséretében a Nád-dűlőre.

Az ünnepség hivatalos megnyitóján részt vett Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke is, aki köszönetét fejezte ki Ferencz Tibor polgármesternek, hogy 2008-ban újjáélesztette azt a több száz éves hagyományt, amelyről már a XVIII. században is van írásos feljegyzés. Jó példa, ha egy település – mint Szépvíz – összefog, akkor a kicsiből is lehet nagyot építeni, ehhez gratulált Ferencz Tibor polgármesternek és a szépvízieknek.

„Ma a munka gyümölcsének betakarításához, a káposztavágáshoz értünk. Bízom benne, hogy a gazdák, termelők meglelik örömüket a terménybetakarításkor, és jó árban tudják értékesíteni a messze földön híres szépvízi káposztát” – fogalmazott a megyeitanács-elnök. Mint elárulta ő maga is vásárolt ez évben is, és abban bízik, hogy sokan tettek még hasonló módon Csíkszeredából és a térségből. „A felmenőink tudták a helyes étrend és az egészséges táplálkozás alapvető szabályait, jó lenne arra visszatérjünk mi is. A mai nap azt is bebizonyította, hogy kisparcellán is lehet hatékonyan és jövedelmet hozó módon termelni. A helyi gazdák 1-2 áras földeken érik el az 1-2 ezer lejes nettó jövedelmet” – hangsúlyozta a megyeelnök.

A termelők mellett szép számban érkeztek vásárolni vágyók is a frissen vágott káposztából. A vásári hangulatot a káposzta eladása mellett termékvásár is elősegítette, ahol helyi és környékbeli termelők kínálták portékáikat.

A rendezvényen a Hargita Megye Tanácsának népviseletek támogatási programja keretében, a szépvízi Pozdor néptánccsoport részére vásárolt székely népviseletek bemutatására is sor került. A megyei tanács 2500 lejjel támogatta a viseletek beszerzését. A viseletek ünnepélyes bemutatásán Becze István megyei tanácsos volt jelen. Ferencz Tibor polgármester, a Szépvízért Egyesület elnöke köszönetét fejezte ki Hargita Megye Tanácsának, hogy felkarolta a helyi fiatal néptánccsoportot és hozzájárult ahhoz, hogy szép viseletben mutathassák be táncainkat.

A nap színfoltját a káposztás ételek főzőversenye jelentette, a gyerekek számára ugyanakkor rajzversenyt is hirdettek, ennek eredményhirdetésére a déli órákban került sor. A nap folyamán a Nádon felállított színpadon a helyi és a vendégteleülések hagyományőrző csoportjai léptek fel, jelen voltak Kutas és Újkígyós testvértelepülések küldöttségei is. A nap élőzenés bállal zárult, ahol a mulatni vágyók a nádi káposztából készült töltelékes káposztát is megkóstolhatták.

Csíkszereda, 2015. október 10.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.