fbpx

Kedden lép érvénybe a karanténtörvény

Megjelent szombaton a Hivatalos Közlönyben a járványhelyzetben és biológiai veszély esetén elrendelhető intézkedésekről szóló törvény. A jogszabályt szombat reggel hirdette ki Klaus Iohannis államelnök.

A törvény értelmében egy személy karanténba helyezése akkor rendelhető el, ha olyan régióból érkezik, amelyben az országos, európai és nemzetközi szervezetek által kommunikált adatok alapján magas a járványügyi kockázat, vagy közvetlen kapcsolatba került olyan személyekkel, akik bizonyítottan fertőző betegségben szenvednek. Ha ezek a személyek megtagadják, hogy otthon vagy az általuk meghatározott más helyen karanténba vonuljanak, valamint ha az érintett személyek nem tartják be a karanténintézkedést, jóllehet korábban hozzájárultak ehhez, az orvos vagy az ellenőrző szervek javaslatára a közegészségügyi igazgatóság (DSP) dönthet arról, hogy az illető személyeket hatósági karanténba helyezi, amennyiben egy fertőző betegség közösségi terjedésének közvetlen veszélye áll fenn.

Az elkülönítést a betegségben szenvedő, az eset meghatározására utaló tünetekkel rendelkező személyek, valamint a magas patogenitású kórokozót hordozó személyek esetében rendelik el, még akkor is, ha tünetmentesek. Az elkülönítés elrendelhető otthon, egy bejelentett helyen vagy egy egészségügyi egységben.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.