fbpx

Kedvező bírósági döntés a Lázár-kastély ügyében

Lipthay Antal Miklós többségi tulajdonos végezhet karbantartási munkálatokat és kezelheti a gyergyószárhegyi Lázár-kastélyt a Gyergyószentmiklósi Bíróság május 4-i döntése szerint, amely helyt ad Lipthay ez irányú kérésének.

A döntés értelmében a felperes Lipthay Antal Miklós a kastély érdekében karbantartási, vagyonmegőrzési, konzerválási munkákat végezhet a társtulajdonosok belegyezése nélkül, és a Polgárjogi Törvénykönyv 641. szakaszának 4. bekezdése alapján adminisztrálhatja, azaz meghatározott időre ingyen használatba vagy bérbe adhatja az ingatlant addig, amíg bírósági úton meg nem történik az ingatlan tulajdonosok közötti megosztása. A döntés végleges, de a kifüggesztéstől számított 5 napon belül megfellebbezhető a többi tulajdonos által.

Továbbá Hargita Megye Tanácsa és Gyergyószárhegy Polgármesteri Hivatala a felperes érdekében beavatkozási kérelmet nyújtott be, amit szintén elfogadott a bíróság.

Jó hírnek nevezte a bíróság döntését Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, és reményét fejezte ki, hogy végrehajtható marad.

– Ha végrehajtható marad a döntés, engedélyezett a kastély kinyitása állapotmegőrzés céljából, viszont rendezvények továbbra sem szervezhetők a másik két tulajdonos beleegyezése nélkül. Ezért a következő lépés az lesz, hogy kérjük a rendezvények engedélyezését, erről egyeztettünk tegnap az alkotóközpont vezetőségével is, hiszen nincs alkotóközpont kastély nélkül, illetve kastély alkotóközpont nélkül – nyilatkozta a megyeelnök. Borboly Csaba hozzátette: a beavatkozási kérelmet is azért nyújtotta be a megyei tanács, illetve a helyi önkormányzat, hogy segíteni tudják a kastély megnyitásáért és a korábbi tevékenységek folytatásáért folyó küzdelmet.

Csíkszereda, 2015. május 6.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.