fbpx

Kérdéses, hogy elkezdődhet-e idén a 136A Kőrispatak és Maros megye határa közti útszakasz felújítása

Fellebbezés miatt nem kezdődhet a 136A jelzésű Kőrispatak és Maros megye határa közti megyei besorolású út felújítása. Az elektronikus közbeszerzési oldalon megjelent kiírásra augusztus 23-ig jelentkezhettek az érdeklődő cégek, az óvási időszakot követően megtörtént volna a szerződéskötés, és következett volna a munkálatok indítása, azonban az óvási időszak utolsó napján az egyik cég fellebbezést nyújtott be.

– Sajnálom, ha netán bebizonyosodik, hogy alaptalan az óvás – amit eddig az esetek 99 százalékában megállapított az elbíráló bizottság – és nem bünteti semmi, mert sok esetben ezek miatt késik, vagy elmarad egy-egy felújítás. Pedig nem az kellene legyen a cél, hogy mindegyik munkálatot ugyanaz a cég nyerje meg, hanem hogy megvalósuljon a fejlesztés. Gazdasági, turisztikai és társadalmi szempontból is lényeges a szomszédos megyékkel összekötő utak korszerűsítése, ezért továbbra is törekednünk kell a megyehatár két oldalán lévő falvak összekapcsolására, az összekötő utak járhatóvá tételére – fogalmazott a megyei tanács elnöke, Borboly Csaba az eredmény kapcsán.  Hozzátette, a liciteken nagyobb eséllyel indulnak azon cégek, amelyeknek van közbeszerzési tapasztalatuk, ezt azt eredményezi, hogy a munkálatok többségét ugyanazon cég nyeri meg, amire aztán nincs kapacitása, ez pedig a minőség rovására megy, vagy a munkálat elmaradásához vezet. A jövőben jobban odafigyelnek arra, hogy valós munkavégzési kapacitással nyerjenek a cégek, valamint hogy formai hibák miatt ne kelljen visszautasítani jó eséllyel induló cégek dokumentációját, ezt akár képzések szervezésével küszöbölnék ki.

A 136A útszakasz elsősorban az esőzések következtében rongálódott meg, mivel az ilyenkor felgyűlő csapadék elszállítása egyelőre nincs megoldva, mert a sáncok vagy hiányoznak, vagy a vízhordalék lerakódása miatt felteltek. Az útszakaszon található átereszek is megrongálódtak, a kivitelezés során ezek is felújításra vagy kicserélésre szorulnak. Az elmúlt időszakban csak karbantartási munkálatokat végeztek, ez is indokolja a felújítás sürgősségét. A munkálatok becsült értéke 6 629 535 lej.

A megyei tanács szakemberei már a felújításra vonatkozó közbeszerzés kiírása előtt a bürokrácia okozta akadályokba ütköztek, mivel az Országos Közbeszerzési Ügynökség (ANAP) elutasította az összeállított dokumentációt, módosításokat kérve. Továbbá hónapokig kellett várni a majdani aszfalton zajló autósforgalom környezetvédelmi engedélyezésére, holott eddig is jártak ott autók. Most pedig a cégek óvása miatt késik a munkálatok indítása, ezért kérdésessé vált, hogy idén sikerül-e elkezdeni a felújítást.

A témában írt korábbi közlemény a következő linken olvasható: http://hargitamegye.ro/hirek/utolso-lepes-szekelykeresztur-korispatakon-at-maros-megyevel-valo-osszekottetese-erdekeben.html.

Csíkszereda, 2017. szeptember 18.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.