fbpx

Két év: megannyi kihívás, több mint 100 gazdaság és több 1000 pályakezdő fiatal felkarolása megyeszerte

Mezőgazdaság nélkül nincs jövő Hargita megyében

Hargita Megye Tanácsa, partnerségben Hargita Megye Fejlesztési Ügynökségével tematikus farmlátogatást szervezett november 23-ána balánbányai Liviu Rebreanu Szakközépiskola diákjainak. Ezúttal az úticél Csíkdánfalva, Antal László szarvasmarha-birtoka volt, ahol a modern, nagyrészt gépesített gazdaság lehetőséget biztosított, hogy a diákok betekintést nyerjenek az itt zajló mindennapi tevékenységekbe, ugyanakkor megértsék a hagyományos szakmák elsajátításának fontosságát.

A látogatásról készült rövid bejelentkezés elérhető itt:

https://www.facebook.com/borbolycsaba/videos/699745977984370

A szakmai megbeszélésen szó esett a hegyvidéki tevékenységeket támogató kiírásokról, hegyvidéki tejbegyűjtők, illetve feldolgozók támogatására, hegyi esztenák létrehozására, valamint erdei gyümölcsöket, gombákat, gyógy- és fűszernövényeket begyűjtőközpontok létrehozására, illetve a begyűjtött termékek feldolgozására lehet pályázni.

A szoros leadási határidő és a bürokrácia útvesztőinek eredményeképpen, mai napig kevés gazda tudott élni a kormány adta lehetőséggel.

A jogi személyek, cégek, egyéni (PFA, II) és családi vállalkozások, termelői csoportok és szövetkezetek jelentkezését még mindig várják, a dokumentáció benyújtásának határideje november 26. A programok lebonyolításáért felelős hatóság a Hegyvidéki Országos Ügynökség, a pályázati útmutatókat a következő linken találják: https://azm.gov.ro/ghidurile-solicitantilor/?fbclid=IwAR2Lr4DJYO-fPlJkA21Uh2DPn16AnL89esjPcGCJ9RyNYULrxaPVkeKOTug

Hargita Megye Fejlesztési Ügynökségénél várják pályázati tanácsadás, segítségnyújtás céljából az érdeklődők jelentkezését: az office@adehar.com e-mail címen.

A farmlátogatás másik fontos mozzanata, Hargita Megye Tanácsa elnökének rövid beszámolója volt, az elmúlt 2 év mezőgazdasági, vidékfejlesztési tevékenysége tekintetében.

Hargita Megye Tanácsa partnerségben Hargita Megye Fejlesztési Ügynökségével, Hargita Megye Vidékfejlesztési Ügynökségével, a Székely Gazdaszervezetek Egyesületével több területen végezett eredményes munkát az elmúlt két évben, hathatós eredményeket felmutatva a helyi mezőgazdaság fejlesztésében.

Folyamatosan épültek ki a kapcsolatok a helyi gazdaságokkal, a helyi termelőkkel, mely azt eredményezte, hogy a hagyományos és helyi termékek mindenki számára ismertté és elérhetővé váltak, nemcsak megyénkben, hanem nemzetközi szinten is. A Hagyományos és helyi termék vásár termelői ma már köztudottan minden hónapban várják az érdeklődőket.

Megyeszerte nagy népszerűségnek örvendenek a lovassportok, közel ezer gyermek vesz részt oktatásban vagy versenyzik a lovassportágak valamelyikében, melyhez az intézmény sport pályázatai révén is igyekszik hozzájárulni

Hargita Megye Fejlesztési Ügynökségének csapata folyamatos pályázati tanácsadást biztosít akár személyre szabottan is, országos és európai uniós kiírások tekintetében egyaránt.  Az elmúlt két évben szakmai segédanyagok is készültek, melyeket iskolákba juttatott el Hargita Megye Tanácsa, mindemellett szakmai képzéseket is biztosítottak diákok számára ilyen volt az idén megrendezett hentes képzés is.

Jó hír, hogy hamarosan agrár inkubátorház létesül Hargita megyében, mely sok fiatal szakmai előremenetelében segíthet, ugyanakkor folytatódnak a szakmai farmlátogatások is, a fejlesztési ügynökség szervezésében. Az elmúlt 2 évben több mint száz alkalommal vehettek részt a diákok szakmai utakon egy- egy gazdaságban.

Termelői piacok létesültek megye szerte az intézmény támogatásával, ugyanakkor idén nagy sikernek örvendett a pályázatíró képzésük is, ahol több száz fiatal vett részt.

Hargita Megye Vidékfejlesztési Egyesületének kiskertész programja közkedveltté vált, közel 2000 fiatal csatlakozik évente a programhoz, nem hiába az intézmény egyik kiemelt prioritása a zöld megye megteremtése.

A Hargita Hazavár tájékoztató weboldal folyamatosan megújul, idén pedig egy applikáció is készül, amelynek segítségével könnyedén juthat bárki hozzá a legfontosabb információkhoz, pályázati kiírásokhoz útmutatójához, álláshirdetésekhez.

Hargita Megye Tanácsa együttműködési megállapodást kötött a gödöllői Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemmel (MATE), biztosítva ezáltal a fiatalok megfelelő képesítését és szakmai felkészültségét.

A megyeelnök kiemelte, hogy a világjárvány okozta válságot követően most az ukrajnai háború ró terhet Európa gazdasági helyreállítására és a mezőgazdasági ágazatokra, ezért az intézmény és partnerszervezetei továbbra is megtesznek mindent, hogy a helyi gazdaságokat, termelőket és pályakezdő fiatalokat még inkább felkarolják.

– Hathatósan dolgoznak az ágazat összes szegmensében és folyamatosan tartják a kapcsolatot a gazdákkal mindazért, hogy a valós problémákra helyben megoldásokat kínáljanak. Ugyanakkor fontos kiemelni, azt is, hogy helyi vállalkozásaink és gazdáink már több alkalommal is jópéldaként szolgáltak nemzetközi szinten is – zárta gondolatait a megyei tanács elnöke.

Csíkszereda, 2022. november 23.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.