fbpx

Kézben tartják a jövőjüket a Hargita megyei fiatalok

Hargita Megye Tanácsa és Hargita Megye Tanfelügyelősége közösen díjazza a Megyei Olimpiászokon/Tantárgyversenyeken I., II. vagy III. helyezést elért diákokat és felkészítő tanáraikat. Hargita Megye Tanácsa összesen 385 ezer lejt fordított díjazásának a támogatására és az olimpiászok szervezésére.

Ezen a héten kerül sor a 2023–2024-es tanév megyei, országos és nemzetközi tantárgyversenyein kiváló eredményt Hargita megyei diákok és felkészítő tanáraik díjazására.

Csík-térségben 240 diák, 127 tanár és 16 csapat részesül díjazásban.

 

„Örömmel látom, hogy egyre több a tehetséges fiatal megyénkben, ezt bizonyítja az is, hogy a megyei tantárgyversenyeken egyre többen vesznek részt és szereznek dobogós helyet.

Ők a közösségeik influenszerei, még több fiatalt fognak inspirálni arra, hogy ezt az utat folytassák, minél több tudást szerezzenek meg. “ — hangzott el Borboly Csabától, Hargita Megye Tanácsának elnökétől a díjazáson.

 

Hargita Megye Tanácsa a 13 prioritása mentén külön hangsúlyt fektet a fiatalok jövőjére, valamint jelenére is, ugyanakkor a fejlődést is ösztönzi, külön prioritásban foglalkozik az oktatás kérdésével.

Hargita Megye Tanácsának oktatást és ifjúságot érintő legfőbb tevékenységei 2024-re: a megyei tantárgyversenyek szervezésének, lebonyolításának támogatása, a végzős diákok díjazása, a megyei versenyeken és tantárgyversenyeken dobogós helyezést elért diákok és felkészítő tanáraik díjazása, a Hargita Megyei Kiválósági Központ tehetséggondozó programjának támogatása.

 

Az ifjúsági tevékenységeket támogató program a digitális oktatás fejlesztésére, az after school programokra, az Erdei iskola programra és a szakoktatás támogatására fekteti a hangsúlyt. Továbbá támogatják a képességfelmérő vizsgákra és az érettségire való felkészülést, a sajátos nevelési igényű gyerekek fejlesztését szolgáló eszközök vásárlását, és a nekik szóló tevékenységek megszervezését.

 

Pályázatot írtak ki tematikus táborok, iskolai versenyek, ifjúsági szervezetek tevékenységének támogatására. Idén is megszervezik az Ifjúság Napját Hargita megyében, illetve finanszírozzák alintézményeik oktatást és ifjúságot érintő főbb tevékenységeit, programjait, mint a Hargita Megye Nevelési Tanácsadói és Erőforrás Központ, a Vámszer Géza Művészeti Népiskola, Hargita Megye Tanácsa Hegyi- és Barlangimentő Közszolgálata, Hargita Megye Fejlesztési Ügynöksége programjait.

 

Az Országos Helyreállítási Alap (PNRR) finanszírozásával, 52 önkormányzat partnerségével, 83 tanintézetet szerelnek fel bútorokkal, tananyagokkal, digitális eszközökkel, illetve 54 elektromos kisbuszt vásárolnak.

 

Elsőként május 27-én, hétfőn ünnepélyes keretek között Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke és Demeter Levente főtanfelügyelő közösen díjazta a tehetséges csíki diákokat és az őket felkészítő pedagógusokat a csíkszeredai Segítő Mária Római Katolikus Gimnázium kollégiumának dísztermében. Ezt követően május 28-án, kedden díjazzák a székelyudvarhelyi és május 29-én a maroshévízi és  május 30-án a gyergyói tehetséges fiatalokat, valamint az őket felkészítő tanárokat.

 

A 2009-es év sikeres kezdeményezését követően, Hargita Megye Tanácsa két év kiesés után idén ismét díjazta azokat a diákokat és felkészítő tanáraikat, akik I., II. vagy III. helyezést értek el a megyei tantárgyversenyeken.

 

2020-ban és 2021-ben a világjárvány korlátozásai miatt nem kerültek megszervezésre a tantárgyversenyek és így a megyei tantárgyverseny megszervezése is elmaradt.

 

A megyei tantárgyverseny első három helyezettje részesült pénzbeli jutalomba, az I. helyezett 370 lejben részesült egy tantárgynál, a II. helyezett 320 lejben és a III., helyezett 270 lejben. A csapatok és egyéni versenyzők felkészítő tanárai is ugyanekkora díjban részesültek csapattagonként.

 

A sportcsapatok díjazására is sor kerül az esemény keretében, az I. helyet elért csapat 1300 lejben, a II. helyet elért csapat 1100 lejben és a III. helyezést elért csapat 900 lejben részesül.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.