fbpx

Kiállítás nyílt A székelység története című könyv illusztrációiból

A székelység története című könyv Gyöngyössy János székelyudvarhelyi származású történeti grafikus által készített illusztrációiból nyílt kiállítás Csíkszeredában, a Megyeháza Galériában április 27-én, Hargita Megye Tanácsa szervezésében. Az eseményen a grafikus életét és munkásságát P. Buzogány Árpád író, költő ismertette. Kifejtette, Gyöngyössy Jánost már gyermekkora óta érdekelte a történelem, a várak, a csaták ábrázolása. A kötet ábráinak készítése során várakat, templomokat, kúriákat rajzolt, hogy az olvasó elképzelhesse, milyenek lehettek ezek az építmények 200–400 évvel korábban. Az ábrák készítésekor mindvégig a szemlélők érdekeit tartotta szem előtt, hangsúlyozta P. Buzogány Árpád. Az író Borboly Csaba megyeelnök üzenetét is tolmácsolta, amelyben az elöljáró arra hívta fel a figyelmet, hogy „legyen prioritás a történelem megismerése, mert szükség van gyökereink, történetünk ismeretére ahhoz, hogy jövőt építsünk, ebben segít A székelység története című kötet is. Gyöngyössy János rajzai hozzátesznek a szöveghez, segítenek azt megérteni, elképzelni a jeleneteket. A könyv a benne lévő illusztrációkkal válik egésszé. Remélem sokan veszik kezükbe ezt a kötetet és elolvasása után erősödik önazonosságuk, identitásérzetük, gazdagabbak lesznek tőle” – hangzott el az üzenetben.

Ferencz Salamon Alpár, a kötet egyik szerzője is köszöntötte a résztvevőket. Elmondta, megtiszteltetés számára, hogy Gyöngyössy János kiállításán szólalhat meg, már fiatalon is megragadta a székelyföldi várak látványa, rajza. A könyv illusztrátorát a közös munka előtt csupán hírből ismerte, meggyőződése, hogy a szöveg nem érte volna el ezt a sikert, az elismerést Gyöngyössy rajzai nélkül. A kötetnek ifjúsági, népnevelő jellege van, a mai fiataloknak olyan rajzokra van igényük, amelyek kielégítik a vizuális készségeiket, ezek a rajzok pedig megfelelnek ennek az elvárásnak. Hozzátette, reméli, több hasonló kiadványt köszönhetnek Gyöngyössy Jánosnak.

A megnyitás befejezéseként az alkotó is kiegészítette a munkásságát jellemző beszédeket. Elmondta, a portrék készítése, az épületek rekonstrukciója során a hídszerepet vállalja, ő felel ennek a hídnak a biztonságáért, ez a szerep pedig felelősséggel jár, egyetlen kulcs a szeretet, így állnak össze a képek egy egésszé.

A kiállítás május 11-ig tekinthető meg.

Csíkszereda, 2016. április 28.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.