fbpx

Kiegyensúlyozott, fenntartható költségvetés-kiegészítésre törekednek

Szépvízen tartotta júniusi rendes ülését Hargita Megye Tanácsa

Elsősorban a településeknek visszaosztott összegekről és egy hitelvonalról döntött Hargita Megye Tanácsa június 30-i rendes tanácsülésén, amelyet a község vezetésének meghívására, Szépvízen tartottak. A megnövekedett áraknak köszönhetően szorosabbra kell húzni a nadrágszíjat, vannak megkezdett beruházások, amelyeket mindenképp folytatni kell, hogy ne fizessenek rá, és vannak tervek, amelyekről idén le kell mondani, fejtette ki Borboly Csaba. Hargita Megye Tanácsának elnöke azt mondta, kiegyensúlyozott költségvetés-kiegészítésre törekednek a fenntarthatóság érdekében.

A júniusi rendes tanácsülés visszanézhető Hargita Megye Tanácsa facebook-oldalán:

https://www.facebook.com/hargitamegye/videos/771367310535374

Borboly Csaba az ülés kezdetén megköszönte a meghívást a község vezetésének, mint mondta, a jó terveknek és az úttörő elképzeléseknek köszönhetően mindig jó volt az együttműködés Szépvíz községgel. Ferencz Tibor polgármester kifejtette, fontos a gazdasági fejlesztés, de a közösség megtartó ereje is. Mint beszámolt, látogatott a Székely Határőr Emlékközpont, további terveik között szerepel egy egészségügyi központ és egy szabadidőközpont kialakítása, de tovább fejlesztenék a káposztatermelést is, egy feldolgozót szeretnének létrehozni.

A tervek szerint az Országos Beruházási Társulás végezné el a homoródfürdői 15-ös, 16-os és 25-ös villák felújítását, ennek érdekében aktualizálták a vonatkozó dokumentációt.

Egy 50 millió lejes hitelvonalhoz folyamodik a megyei tanács, erre azokhoz az elkezdett beruházásokhoz van szükség, amelyeket be kell fejezni a műszaki előírás vagy az építővel kötött szerződés értelmében. Ezek elmulasztása további jelentős költségeket vonna maga után, részletezte a megyeelnök. Hozzátette: ehhez a pénzügyi forráshoz akkor nyúlnak hozzá, amikor nem lesz más fedezet.

Nyolc településnek összesen 3,24 millió lej támogatást szavazott meg a testület: Siménfalvának 200 ezer lejt a 32-es községi út felújítására, Etédnek a Jósika Miklós iskola hőszigetelésére 130 ezer lejt és a kőrispataki sportpálya világítására 220 ezer lejt, Máréfalva község önkormányzatának 250 ezer lejt szavazott meg a testület egy munkagép vásárlására a községi utak karbantartására. Székelyvarság a községi utak részleges felújítására 290 ezer lej támogatást kap, Oroszhegyen gyepszőnyeget terítenek le a sportpályára, amelyre 450 ezer lejt hagyott jóvá a testület, Oklándon javításokat végeznek az iskolánál és az óvodánál a 250 ezer lejes támogatásból. Parajd község az alsósófalvi víz- és csatornahálózatra igényelt támogatást, amelyre 550 lejt kap a község, Gyergyóalfaluban pedig garázst építenek a gépparknak 900 ezer lejből.

Júliust csökkentett költségvetéssel kell kezdeni, mondta Borboly Csaba. Úgy fogalmazott, kiegyensúlyozott költségvetés-kiegészítésre törekednek a fenntarthatóság érdekében. Hargita Megye Tanácsa a költségvetés megvitatását holnap, július 1-jén online tanácsülésen folytatja, 9 órától.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.