fbpx

Kisfalvak háztartásai pályázhatnak napelemekre

Mintegy 10 millió lejjel számolhat Hargita megye az Országos Környezetvédelmi Alap által meghirdetett napelemrendszerek megvásárlására és felszerelésére irányuló pályázatból. A 230 millió lejes összköltségvetű programnak a villanyhálózatra hiányoson csatlakozott települések a haszonélvezői. Olyan vidéki települések pályázhatnak, amelyekhez áramellátással nem rendelkező falvak és tanyák tartoznak, amelyek legalább két kilométeres távolságra vannak a legközelebbi áramellátási hálózattól.

Az érintett települések vezetőivel egyeztetett árpilis 16-án, kedden a megyeházán Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, Bíró Barna Botond térségi alelnök és Péli Levente, a megyei tanács Műszaki vezérigazgatóságának vezérigazgató-helyettese.

Az érintett települések között van Székelyudvarhely, Gyergyószentmiklós (Kovácspéter és Visszafolyó), valamint Maroshévíz, továbbá számos község: Szentábrahám, Bélbor, Kápolnásfalu, Korond, Oroszhegy, Ditró, Galócás, Gyergyóalfalu, Farkaslaka, Homoródkarácsonyfalva, Kászonfeltíz, Parajd, Máréfalva és Gyergyóvárhegy.

– Mivel Hargita Megye Tanácsának koordináló szerepe van a programban, ezért szeretnénk a rendelkezésre álló pénzkeretet maximálisan kihasználni, mert a százszázalékos állami támogatással beszerezhető napelemrendszerek élhetőbbé tehetik kisfalvainkat – nyilatkozta a megbeszélés után Borboly Csaba megyeitanács-elnök.

Hargita Megye Tanácsának korábban volt hasonló célú programja, a Kisvillany program, amely az elszigetelt települések háztartásainak biztosított áramot, azonban az elmúlt években az Országos Energiaszabályozó Hatóság (ANRE) a munkálatokra vonatkozó feltételekkel gyakorlatilag ellehetetlenítette a kivitelezést.

Az érintett önkormányzatok július 10-ig nyújthatják be a pályázatokat a villamosítási programba, amelyről bővebben az Országos Környezetvédelmi Alap honlapján tájékozóhatnak: https://afm.ro/fotovoltaice_izolate.php

Csíkszereda, 2019. április 17.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.