fbpx

Korlátozó intézkedéseket vezetnek be a fokozódó járványhelyzet miatt Romániában

A vesztegzár bevezetéséig terjedő korlátozó intézkedéseket vezetnek be a súlyosabban fertőzött településeken, és módosul a magas kockázati besorolású országokból érkezők karanténkötelezettségének szabályozása – ismertette hétfő este az országos vészhelyzeti bizottság döntéseit Raed Arafat belügyi államtitkár és Nelu Tătaru egészségügyi miniszter.

Az országos vészhelyzeti bizottság döntése értelmében korlátozó intézkedéseket vezetnek be azokon a településeken, ahol az ezer lakosra eső koronavírusos megbetegedések száma meghaladja az 1,5-öt – jelentette be hétfő este Raed Arafat. A belügyi államtitkár rámutatott, az országos vészhelyzeti bizottság már döntött az intézkedésekről, ezeket kormányhatározatba foglalták, és a megyei bizottságok feladata, hogy helyi szinten alkalmazzák.

Arafat elmondta, ha egy településen az előző 14 napban jegyzett új megbetegedések számának összege ezer lakosra vetítve meghaladja a hármat, és fertőzési gócok vannak, a megyei vészhelyzeti bizottságnak mérlegelnie kell a település vesztegzár alá vonását; ahol az ezer főre eső megbetegedések száma meghaladja az 1,5-öt, betilthatják az esküvőket, keresztelőket és más eseményeket, elrendelhetik az éttermek bezárását.

Azokon a településeken, ahol az előző 14 napban jegyzett új megbetegedések számának összege ezer lakosra vetítve meghaladja az 1,5-öt, állami intézményeknek és magáncégeknek egyaránt javasolni kell a távmunkára való áttérést. Egy másik intézkedés értelmében a vallási eseményeken csak az azok helyszínéül szolgáló településen élők vehetnek részt, más településekről érkező zarándokok nem. Arafat nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy a következő időszakban szigorítják az ellenőrzéseket, ugyanakkor mérlegelik annak bevezetését, hogy ha egy cégnél szabályszegést észlelnek, legalább 30 napra függesszék fel a tevékenységét.

Nelu Tătaru egészségügyi miniszter azt jelentette be, hogy a magas koronavírus-fertőzöttségű országokból Romániába érkezőknek két napnál nem régebbi negatív koronavírus-tesztet kell felmutatniuk, ha csak háromnapos tartózkodásra érkeznek, de ha hosszabb időre, 14 napra karanténba kell vonulniuk, amit nyolc nap után negatív teszttel kiválthatnak.

Forrás: korona.rmdsz.ro

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.