fbpx

Kormánypénzek utak javítására, víz- és csatornarendszerek fejlesztésére

Az Országos Településfejlesztési Program (PNDL) keretében megvalósuló munkálatok finanszírozási szerződéseit írták alá Hargita megyei polgármesterek, alpolgármesterek és Borboly Csaba megyeelnök kedden, április 8-án a csíkszeredai megyeházán.

A regionális fejlesztéseket, helyi munkálatokat finanszírozó Országos Településfejlesztési Programot a Közigazgatási és Regionális Fejlesztési Minisztérium koordinálja. Az idén a program keretében az utakat érintő beruházásokra, víz- és csatornarendszerek fejlesztésére, illetve kiépítésére lehetett igényelni a támogatást.

A megújult kormánynak szándéka, hogy pénzt juttasson Hargita megyének, hogy az elkezdett fejlesztéseket be lehessen fejezni, illetve újakat elkezdeni környeztünk javítása, életminőségünk jobbá tétele érdekében, fejtette ki az eseményen Borboly Csaba. Mint beszámolt, összesen 25 millió lejt kap a megye, 14 milliót az elekzdett munkálatok befejezésére, 11 milliót pedig újak elkezdésére.

–          A támogatás lehívására vonatkozó javaslatokat hosszas konzultáció előzte meg, már január folyamán elkezdődtek az egyeztetések, hogy idén ne történjen meg a tavalyi példa, hogy sajnos vissza kellett küldeni a finanszírozónak el nem költött pénzeket. Köszönöm az RMDSZ Hargita megyei honatyáinak a térség érdekében kifejtett eddigi munkájukat, és a Szövetség kormányzati szerepvállalása miatt bízom abban, hogy ez az összeg a támogatás első lépése, a félévi költségvetés-kiegészítéskor újabb fejlesztési alapok érkeznek majd a megyébe – mondta a megyeelnök.

Hargita megyében a vízrendszer kiépítésére Siménfalva, Újszékely, Felsőboldogfalva, Etéd, Románandrásfalva, Gyergyóholló, Szentábrahám, Parajd községek polgármesterei írnak alá szerződést. Kanalizálásra Lövéte, Csíkmadaras, Kászonaltíz, Nagygalambfalva, Siménfalva községek igényeltek támogatást, de Gyergyóditró nagyközség is a víz- és szennyvízhálózat fejlesztésére. Balánbányán is feljavítják és fejlesztik a víz- és csatornahálózatot a kormányprogramnak köszönhetően, akárcsak a vízgyűjtő és –tisztító állomást Gyergyócsomafalván. A szennyvíztisztító hálózatot fejlesztik Oroszhegyen, Csíkszentkirályban és Parajdon.

Utak javítására Galócás, Csíkszentmárton, Csíkszépvíz, Zetelaka, Madéfalva, Farkaslaka, Ditró, Kászonaltíz, Csíkszentimre, Csíkrákos, Gyimesközéplok, Székelyvarság, Fenyéd, Bögöz, Galócás és Vasláb községek, valamint Székelyudvarhely, Székelykeresztúr és Maroshévíz elöljárói írják alá a finanszírozási szerződést. A támogatás segítségével élelmiszerpiacot alakítanak ki Székelykeresztúron. Nagygalambfalva átereszek javítására kért finanszírozást.

Megyei utak, híd, támfal megerősítésére, javítására igényelt támogatást Hargita Megye Tanácsa, a finanszírozási szerződést Borboly Csaba megyeelnök látta el kézjegyével a keddi találkozón.

Csíkszereda, 2014. április 8.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

4 Hozzászólások