fbpx

„Korond, a birkózó város”

Idén is megrendezték a Lőrincz Márton nemzetközi versenyt

Szombaton szervezték meg a XIII. Lőrincz Márton nemzetközi birkózó-emlékversenyt Korondon. A Sóvidék egyik legnagyobb sporteseményét a Lőrincz Márton Sportklub a korondi önkormányzat hathatós segítségével, illetve a Hargita Megyei Sportigazgatóság támogatásával rendezte meg.

A Lőrincz Márton sportcsarnokban megtartott rangos sportesemény hivatalos megnyitóját megtisztelte jelenlétével, rövid köszöntővel üdvözölve a jelenlevőket, Katona Mihály, Korond község polgármestere, Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, Zsigmond Barna Pál, Magyarország csíkszeredai főkonzulja, Csíki András, a megyei sportigazgatóság vezetője, Hegedűs Csaba, a Magyar Birkózószövetség elnöke, valamint Ambrus Sándor megyei tanácsos, a Lőrincz Márton Sportklub elnöke.

Köszöntőbeszédében Borboly Csaba megyeitanács-elnök gratulált a házigazdáknak munkájuk gyümölcséhez, és kifejezte örömét meg bizakodását, hogy a birkózást megszerető sóvidéki, udvarhelyszéki, székelyföldi gyerekek a sport révén nemcsak ügyesebbek és eredményesebbek lesznek, hanem erősebben kötődnek szülőföldjükhöz is.

Ambrus Sándor, a sportklub elnöke megköszönte mindenkinek a támogatást és a jelenlétet, külön kifejezve Korond és a szervező egyesület háláját mindazok felé, akik több száz kilométert tettek meg, hogy jelen lehessenek a sporteseményen.

– Nagy örömet és megtiszteltetést jelent számunkra, hogy a korondi születésű egykori olimpiai bajnok birkózó emlékére szervezett emlékverseny idei alkalmával soraink közt köszönthetjük azt a Hegedűs Csabát, aki 1972-ben a müncheni játékokon a kötöttfogásúak 82 kilogrammos súlycsoportjában olimpiai bajnok lett, megszerezve a magyar olimpiai csapat történetének 100. aranyérmét – mondta el Ambrus Sándor megyei tanácsos, a Lőrincz Márton Sportklub elnöke.

A megnyitóünnepség második felében az esemény díszvendége, Hegedűs Csaba az általa vezetett Magyar Birkózószövetség részéről érdemkereszteket adott át a korondi birkózás kiemelt támogatóinak, köztük Borboly Csabamegyeitanács-elnöknek is. A megnyitó zárómomentuma volt talán a nap legfelemelőbb pillanata: a Magyar Birkózószövetség vezetői bejelentették, hogy a sóvidéki településnek a „Korond, a birkózó város” címet adományozzák. Az első határon túli birkózó város kitüntetésről szóló gyönyörű díszoklevelet Katona Mihály, a község polgármestere vehette át.

 

Lőrincz Márton, az esemény, a korondi sportklub, valamint a korondi sportcsarnok névadója 1911. október 23-án született Korondon. Fiatalkorában Székelyudvarhelyen került kapcsolatba először a sporttal. A harmincas évek gazdasági nehézségei miatt a nyugtalan természetű és az egyre erősödő kisebbségi elnyomást nehezen tűrő fiatalember Magyarországra menekült, ahol előbb Budapesten a Helyiérdekű Vasút (HÉV) alkalmazottja lett, tisztviselői állásban, majd birkózóként a Magyar AC-hez került. Mindkét fogásnemben versenyzett, 1934–37 között kötöttfogásban és szabadfogásban 10 alkalommal volt tagja a magyar válogatottnak. Az 1924. évi stockholmi Európa-bajnokságon ő szerezte a magyar küldöttség egyetlen aranyérmét. Az 1936. évi berlini olimpián – melyre Szentesen készült fel dr. Papp László birkózó társaságában – a kötöttfogású birkózás légsúly csoportjában (56 kg) olimpiai bajnoki címet nyert.

Az aktív sportolástól 1938-ban vonult vissza. A második világháború után külföldre távozott. Cirkuszokban tartott birkózóbemutatókat. 1948-ban Argentínában telepedett le, ahol 1951-ben autójavító műhelyt indított, majd birkózóiskolát nyitott, és itt élt 1969. augusztus 1-jén bekövetkezett haláláig.

 

 1,065 total views,  1 views today

Hozzászólások
Loading...