fbpx

Kovács Piroska emlékére

Megrendülve búcsúzunk Kovács Piroskától, a máréfalvi Kőlik Hagyományőrző Művelődési Egyesület alapítójától, nyugalmazott tanártól, népművelőtől, néprajzi gyűjtőtől. Kovács Piroska azok közé a kiemelkedő személyiségek közé tartozott, akik önként vállalták egy-egy közösség szellemi erővonalainak erősítését, hagyományaink kutatását és népszerűsítését, azt a feladatot, hogy a mindennapokban el nem kopott példaképként sugározzák szét környezetükre töretlen hitüket. Az elhivatottságon kívül kitartás, szerénység és felelősségérzet jellemezte. Tanítása és életútja utat mutat és törvényt szab életünkben.

Vidékünkön ő tudott a legtöbbet a faragott székely kapukról. 2011-ben Hargita Megye Tanácsa kezdeményezésére a három székelyföldi megye Orbán Balázs-díjával ismerték el tevékenységét, 2012-ben pedig a székely kapuk megmentéséért végzett munkájáért az Európai Bizottság Europa Nostra nagydíjjal tüntette ki, „Kiemelkedő hozzájárulás” kategóriában, a megyei tanács felterjesztése nyomán.

Kovács Piroska 1932. június 28-án született Máréfalván. Tanítóképzőt végzett a közeli Székelyudvarhelyen, majd később, már pedagógusként a marosvásárhelyi főiskolán magyar–román szakos tanári képesítést szerzett. 1966-ban fejezte be főiskolai tanulmányait, ettől kezdve szülőfaluja magyar irodalom szakos tanáraként dolgozott 1987-ig, akkor harminchat évnyi pedagógiai tevékenység után vonult nyugdíjba. Hosszabb időn keresztül ő volt a máréfalvi általános iskola igazgatója. Attól kezdve, hogy szülőfalujában taníthatott, tevékenyen részt vállalt települése közművelődésében, nem csupán mint intézményvezető, az iskola igazgatója, hanem a színjátszó csoport irányítójaként is. Több olyan kezdeményezés fűződik nevéhez, amely mára úgymond túlnőtt Máréfalván. Mozgósítani tudott egy olyan erős közösséget, amely példamutató tevékenységet fejt ki, fellendítve a hagyományőrző Máréfalva közösségi életét, fontos közművelődési és események, programok által.

Hivatásként élte meg pedagógusi tevékenységét, ezen túlmenően azonban felbecsülhetetlen értékű munkát végzett a közösség életében is. Kiemelkedő tevékenysége a székely kapuk védelmében mutatkozott meg.

Hargita Megye Tanácsa saját halottjának tekinti. Temetése szombaton, október 15-én 15 órától lesz a máréfalvi temetőben, a család 14 órától fogadja a részvétnyilvánításokat.

Nyugodjon békében, emléke legyen áldott!

Vigasztalódást gyászoló szeretteinek!

 

Borboly Csaba,

Hargita Megye Tanácsának elnöke

 

Csíkszereda, 2016. október 13.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.