fbpx

Közel egymillió lejes támogatás a Gyulafehérvári Caritasnak

Hargita Megye Tanácsa idén is jelentős összeggel támogatja a Gyulafehérvári Caritas megyénkbeli szervezetét. A közel egymillió lejes támogatásról szeptember 26-án, szerdán délután sajtótájékoztatón számoltak be Csíkszerdában. A Gyulafehérvári Caritas részéről Péter György, a Caritas szociomedikális ágazat vezetője és Demeter Zsuzsa, programkoordinátor, Hargita Megye Tanácsa részéről Borboly Csaba elnök, valamint a Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóság képviseletében Basa Jolán beszélt a sikeres együttműködésről, és az idei év megvalósításairól.

Az előző évekhez hasonlóan, Hargita Megye Tanácsa 2018-ban is támogatja a Gyulafehérvári Caritas tevékenységét. A 17 évre visszanyúló együttműködés eredményeként idén 966 662 lejjel egészíti ki 11, Hargita megyében működő program költségvetését. Ebben benne van 12 nyertes pályázat is, melyből tizet Hargita Megye Tanácsa alintézménye, a Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóság finanszíroz.

– Folyamatosan próbálunk arra odafigyelni, hogy a közösségi összefogásban létrejövő ellátást tudjuk támogatni a költségvetési nehézségek ellenére is. A szociális tevékenység szempontjából az, ami megvalósul az példaértékű és megyénk számára fontos feladat – fogalmazott a sajtótájékoztatón Borboly Csaba megyeitanács-elnök. Megítélése szerint a kormány felelőtlen magatartása miatt idén is nehéz helyzetben van a gyermekvédelmi vezérigazgatóság, közel 12 millió lej hiányzik, ennek ellenére igyekeztek erőn felül támogatni a Gyulafehérvári Caritas programjait.

– Az önzetlen munka, ami kifejtésre kerül a Caritas munkatársai és önkéntesei által, nem kerülhet veszélybe és a továbbiakban is meg kell keressük rá a forrásokat. Mindez nem csak az ellátás szempontjából fontos, hanem lelkileg is megerősíti az idős, egyedül élőket, ami a magas külföldön dolgozók számának velejárója. Bárki, aki ebben a megyében gyereket vállal, vagy idős hozzátartozója van, érezze, hogy az biztonságban van, ezen dolgozunk karöltve a Gyulafehérvári Caritas munkatársaival, akiknek köszönöm áldozatkész munkájukat!  – hangsúlyozta a megyeelnök.

Sajtotajekoztato1

A Gyulafehérvári Caritas képviseletében Péter György és Demeter Zsuzsa ismertette a megyei tanács által kapott támogatási összegeket:

A legnagyobb összeget, összesen 425 000 lejt, Hargita Megye Tanácsa idén is a Gyulafehérvári Caritas Otthoni beteggondozó szolgálatának ítélte oda, amely a megye 66 településén megközelítőleg 3500 személynek biztosít egészségügyi alapápolást és szakápolást, valamint háztartási segítséget az arra rászorulóknak.

A második legnagyobb összegű támogatást (349 800 lej) a gyergyószentmiklósi Szent Erzsébet Idősek Otthona kapta.

Összesen 189 hátrányos helyzetű gyermek számára működtet a Gyulafehérvári Caritas hét településén (Etéd, Korond, Siménfalva, Újszékely, Zetelaka, Felsősófalva, Nagygalambfalva) nappali foglalkoztató központot, ahol szakképzett pedagógusok foglalkoznak délutánonként hétfőtől csütörtökig. A program működtetéséhez 93 807 lej támogatást nyújtott Hargita Megye Tanácsa.

Négy község hat elszigetelt településén (Gyimesközéplok – Farkaspalló; Gyergyószárhegy – Güdüc; Farkaslaka – Székelypálfava; Gyergyótölgyes – Hágótő, Récefalva, Péntekpataka) működik Falugondnoki Szolgálat, amely 35 500 lejes támogatásban részesült. A program célja a hátrányos helyzet7, szolgáltatáshiányos kistelepülések esélyegyenlőségének növelése.

A Családsegítő Szolgálat működéséhez 26 990 lejjel járul hozzá Hargita Megye Tanácsa. A szolgálat munkatársai Hargita megyében 21 településen vannak jelen. A támogatás olyan programok megszervezéséhez járul hozzá, mint a nyári iskola, családi nap és az idősek világnapján tartott ünnepségek.

A Fogyatékossággal élőket támogató szolgálat Hargita megye öt településén (Csíkszereda, Csíkszentsimon, Gyergyószentmiklós, Gyergyócsomafalva, Székelyudvarhely) kínál tanácsadást, figyelemfelkeltő és érzékenyítő programokat, nyári táborokat fogyatékkal élőknek. Hargita Megye Tanácsa a szolgálat tevékenyégét idén 13 180 lejjel támogatja.

Csíkszereda, 2018. szeptember 26.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.