fbpx

Közel kétszázezer elérés a Csíki Majális Másként rendezvényen

Az elmúlt hétvégén az online térben zajlott a Csíki Majális Másként kétnapos rendezvénysorozat, az Aktív Közélet Egyesület szervezésében. A szervezők és partnereik olyan feladatra vállalkoztak, amilyenre nem volt még példa Csíkban, de, mondhatni, Székelyföldön sem. A koronavírus-járvány mindenki életét felborította: a személyes találkozások és beszélgetések helyét átvették az online felületek, a nagy rendezvények helyét átvették a szűk családi programok. Mivel az előző években a Csíki Majális rendezvény fő célja a közösségfejlesztés, a családok összetartása, családcentrikus programok biztosítása volt, az idén a szervezők az online térben, élő adásokkal próbáltak elérni a csíki (és nemcsak) családokhoz, felhívva a figyelmet arra, hogy a jelenlegi helyzet sok embertársunkat nehéz helyzetbe kényszerítette, és talán nagyobb szükség van a közösségi összefogásra, mint eddig bármikor. Az esemény fő célkitűzése a jótékonyság volt. Lehetőség volt digitális eszközök adományázására azoknak a diákoknak, akik számítógép hiányában kimaradnak az online oktatásból, de pénzadományokat is fogadtak a rászoruló családok és idősek segítésére.

„Az adománygyűjtést nem állítjuk le a rendezvény végeztével. Továbbra is várjuk a felajánlásokat, mind a digitális eszközök, mind pénzadományok tekintetében, mivel az a tapasztalat a térségi felmérések alapján, hogy sajnos nagyon sokan segítségre szorulnak. Meg kell teremtenünk a nehéz helyzetbe került családok és gyerekek számára a lehetőséget, hogy egyenlő eséllyel induljanak a járványhelyzet után” – nyilatkozta Becze István, az esemény egyik főszervezője. 

A jótékonyság jegyében közösségi főzést is szerveztek a Csíkcsomortáni Szövetkezet jóvoltából. A Caritasszal való együttműködésben 1200 adag meleg ételt szállítottak ki a szervezők az éppen szolgálatban levő egészségügyi dolgozóknak, a közegészségügyi igazgatóság alkalmazottainak, a mentősöknek, rászoruló idős személyeknek, valamint a Csibész Alapítvány gyermekotthonainak. A minőségi alapanyagokból készült, ízletes ételek elkészítéséről Szőcs Előd szakács gondoskodott, a nagyközönség pedig az élő bejelentkezéseken keresztül betekintést nyerhetett a szövetkezet székhelyén zajló tevékenységbe.

A rendezvény egyik színfoltja volt az online pálinkamustra és borkóstoló, mivel nagy érdeklődés mutatkozott mindkét esemény iránt. Előzetesen, regisztrációval kellett jelentkezni, a részvételi díjat pedig mindkét esetben jótékonysági célra fordítják a szervezők. Az események a Zoom videókonferencia-rendszeren keresztül jó hangulatban zajlottak, köszönhetően az egybegyűlt társaságnak és az ízes italoknak. Az online pálinkamustrát a csíkdelnei János András Előd és Vass Csongor nemzetközi díjnyertes hobbi pálinkafőzők vezették. A borbemutatót a csíkszeredai Vinkli Borszaküzlet tulajdonosa, Farkas Szilárd tartotta.

A kétnapos rendezvény során a kicsik kézműves-foglalkozáson, gyerektornán vehettek részt, rajzfilmzenéket énekelhettek, valamint a Székelyföldi Legendárium jóvoltából esti mesét nézhettek. A felnőttek a majálison többféle sportággal ismerkedhettekmeg, érdekes előadásokat hallgathattak az egészséges táplálkozás, sportpszichológia, kertészkedés témájában, de betekintést nyerhettek olyan székely termelők vállalkozásaiba is, akik jó példával szolgálnak azoknak, akik itthon képzelik el a jövőt.Az érdeklődők fotópályázatra is benevezhettek,az otthoni Csíki Majális legjobb pillanatait megörökítő személyek értékes nyereményekben részesülnek. A Hargita Megye Tanácsa Hegyi- és Barlangimentő Közszolgálata, valamint a csíki hegyimentőcsapat szervezésében a megyén belül található turistautak ismeretéről állított össze egy kvízt, a jól válaszolók közül pedig három nyertest sorsolnak ki, ők ellátogathatnak a Súgó-barlanghoz, az Almás-barlanghoz, vagy a Békás-szorosban található Wild Ferencemlékutat járhatják be. Hargita Megye Tanácsának elnöke, Borboly Csaba az otthonában, lányai segítségével készítette el a hagyományos majálismenüjét, Berecz András Kossuth-díjas ének- és mesemondó ízes történeteivel egy kis időre elfeledtette az összes problémánkat, vasárnap pedig online közvetített szentmisén Böjte Csaba gondolataival lehettünk gazdagabbak. Vaszi Levente, a Zúgató zenekar, Vrencsán Anita és Tímár Erika Kóstelekről járult hozzá a kulturális percekhez, a humorért pedig a Pittyes2es és Gyufa felelt, de Ica néni programajánlói is boldog pillanatokat okoztak számunkra. A koncertek sem maradtak el, szombaton a helyi Benedek Évi és zenekara mellett a gyergyószentmiklósi 4S Street zenekar szórakoztatta az otthoni majálisozókat, bejelentkezett és köszöntötte a Csíki Majális Másként résztvevőit a Bagossy Brothers Company, Sárik Péter és Falusi Mariann, valamint a Zanzibar együttes. Ezt követően Dj Zsola és Dj Kazi éjszakába nyúló retrópartival zárta a szombati napot.

A szervezők köszönetüket fejezik ki a nagyszámú érdeklődőnek, külön köszönetet mondanak minden adományozónak, aki a rászoruló családoknak, időseknek, online oktatásból kimaradó diákoknak próbál mosolyt csalni az arcára; köszönet azoknak a sportolóknak, előadóknak, együtteseknek és minden partnernek, akik nem kevés munkát fektettek bele, hogy a programjaik által színesebb legyen az idei Csíki Majális, Günther Ottónak pedig a kiváló műsorvezetésért. Nem utolsó sorban köszönet a támogatóknak, civil szervezeteknek, önkénteseknek, a Nemzetpolitikai Államtitkárságnak, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-nek, valamint az RMDSZ-nek, akik nélkül nem valósulhatott volna meg a rendezvény.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.