fbpx

Közelebb kerül Énlaka Székelyudvarhelyhez

Elkezdték az aszfaltozási munkálatokat a 135 és a 136B jelzésű megyei út találkozásától Énlaka felé, július 22-én, kedden. A beruházás a 136B 3,9 kilométeres szakaszát érinti, a Peszente-tetőtől Énlakán végighaladva a falu kijáratáig. Az ünnepélyes momentumon megjelenő énlakiakat, etédieket, valamint a községbe érkező vendégeket Szőcs László, Etéd község polgármestere köszöntötte:

– Örvendünk annak, hogy az elmúlt időszakban többször is aszfaltozógépek dolgozhattak a község területén, és így nőhetett a leaszfaltozott utak hosszúsága. A mostani munkálattal Székelyudvarhelyhez kerül közelebb a község, a székely anyavároshoz itt visz a legrövidebb út, ami a turizmus és az ügyintézés szempontjából egyaránt nagyon lényeges. A Segesvár és Székelykeresztúr irányából érkező turisták a munkálat végeztével immár nagybusszal is meg tudják majd közelíteni Énlakát.

Incze Csongor, a megyei tanács térségi alelnöke felelevenítette, hogy gyerekkorának egy részét Siklódon töltötte, és ezen az úton majdnem minden pénteken és vasárnap meg kellett, hogy forduljon a család.

– Különös örömöt jelent számomra, hogy éppen ennek a megközelítőleg négy kilométeres útszakasz aszfaltozása alkalmával lehetek itt, önök között friss, három hónappal ezelőtt megválasztott alelnökként. Bízom benne, hogy a jövőben folytatni lehet ezt a beruházást, és Pálfalvát is sikerül összekötni Énlakával, ami egyrészt még nagyobb elégtétel lesz az itt élők számára, másrészt jelentősen meg fogja növelni a Székelyföld eme csodálatos szegletébe látogató turisták számát – fogalmazott az alelnök.

Enlaka135B_2014jul22_3

Barti Tihamér, a megyei tanács másik alelnöke is jelen volt, aki reményét fejezte ki, hogy augusztus végéig mind a 3,9 kilométeren aszfalt lesz.

– A mai alkalom ennek a beruházásnak az utolsó hajrája, és remélem, hogy az elkövetkező időszakban is hasonló ünnepi alkalmakkor találkozhatunk. Ahogy a hétvégén Kőrispatakon is hangsúlyoztam, az, hogy Etéd község és a hozzá tartozó települések a megye szélén vannak, nem jelenti azt, hogy mellőzöttek – a megyei tanács vezetőségében hajlandóság van az itteni fejlesztésekre és a Maros megyével való kapcsolódási pontok kiépítésére is – mondta Barti Tihamér.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke szerint ekkora beruházást más községekben nem tudtak megvalósítani, hiszen közel egymillió euró értékre rúgnak ennek az útépítési munkálatnak a költségei.

– Ahogy a jelen levő keresztúri és etédi elöljárók is tudják, egy ekkora összegnek egy beruházásra való irányítása komoly munkát és odafigyelést igényel – jelentette ki Borboly Csaba, hangsúlyozva azt is, hogy a megyei tanács vezetőségéből mindhárman jelen vannak a munkálatok indításánál, ami üzenetértékű a közös munka, az együtt haladás tekintetében.

„Töltsétek, töltsétek, egyengessétek az utat, vegyétek el népem útjából, amiben megbotolhat” – erre az Ézsaiás könyvéből idézett igére alapozta áldását Gál Zoltán Énlakán szolgáló gagyi unitárius lelkipásztor hangsúlyozva, lényeges, hogy minél kevesebb akadály nehezítse utunkat, haladásunkat.

Rafai Emil, Székelykeresztúr polgármestere is méltatta a beruházás fontosságát a térség szempontjából, énlakai helyismeretére alapozva pedig felkérte Szávai Márton nyugalmazott tanító bácsit, aki igazán tudja méltatni a helyiek részéről a munkálatok súlyát. Szávai Márton úgy fogalmazott, ha ez az útszakasz ötven esztendővel ezelőtt meglett volna, a település erőteljesebben fejlődhetett volna.

Enlaka135B_2014jul22_2

– Kétezer éve forgalom van ezen az úton. Évtizedekkel ezelőtt az énlakiak sokat küzdöttek azért – és mindannyian bele is pótoltak –, hogy az út járható legyen. Az elmúlt évtizedekben leépült az iskola felső, majd alsó tagozata, sőt az óvoda is. Reméljük, a megépített út segít abban, hogy újraépüljön az évtizedekkel ezelőtt még működő önfenntartó, erős helyi közösség is – mondta a tanító.

A beruházás összértéke 4 130 000 lej (áfával), ennek 21 százalékát a megyei költségvetésből, 79 százalékát pedig az Országos Településfejlesztési Programból (PNDL) biztosították. A munkálatok magukban foglalják a teljes útszerkezet építését: alapozást, két réteg aszfalt leterítését, átereszek, földsáncok kialakítását, drénezést. A 135-ös megyei út korszerűsítését 2012-ben kezdték el, és előreláthatólag 2014 augusztusában befejezik.

Székelyudvarhely, 2014. július 22.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.