fbpx

Közös fellépés az úzvölgyi haditemető ügyében

A dormánfalviak (Dărmănești, Bákó megye) elmúlt napokban történt úzvölgyi építkezése kapcsán Borboly Csaba mint magánszemély közérdekű adatigényléssel fordult a moldvai város vezetőségéhez, információt kérve a haditemetőben felállított emlékmű elkészítésének közbeszerzési eljárásáról és építkezési engedélyéről. Hargita Megye Tanácsának elnöke az úzvölgyi haditemetőben történtek ügyében már akkor lépett Gergely Andrással, Csíkszentmárton község polgármesterével együtt, amikor az emlékmű tervéről értesültek. A községvezető előzetes beadványt küldött a szomszéd megye kormánymegbízottjának (ugyanis a temető Csíkszentmárton közvagyonának része), ugyanakkor a megyei tanács elnöke hetekkel ezelőtt kérte Andrei Jean-Adrian Hargita megyei prefektust, hogy lépjen fel az ügyben. Bákó Megye Tanácsához is fordult ezzel kapcsolatban, miszerint ne továbbítsák a dormánfalvi határozatot a kormánynak kihirdetésre, amíg a vita nem rendeződik.

– Az ilyen egyoldalú lépések nem szolgálják az etnikai békét. Mi tiszteljük minden elesett katona emlékét, nemzetiségtől függetlenül, de nincs rendben a Bákó megyeiek egyoldalú lépése. Kértük az építkezési és egyéb engedélyek másolatát a felállított emlékmű kapcsán, és bízunk benne, hogy a törvény Bákó megyében is érvényes, nem csak az ország többi részén. Mi próbáltuk a viszonyt rendezni a szomszéd megyével, tavaly ősszel újult erővel fogtunk neki a határvita rendezésének, valamint utat építünk a két megyét összekötve, de az ilyen egyoldalú lépések nem szolgálják egy normális viszony kialakítását – jelentette ki Borboly Csaba arra kérve a közösségi oldalakon felháborodottságuknak hangot adókat, hogy a magyar–magyar viták gerjesztése, a bűnbakkeresés helyett keressenek együtt megoldást, például a hasonló ügyek feltérképezésével és jogi érvek keresésével. Ezt a felhívását közösségi oldalán is közzétette (https://www.facebook.com/borbolycsaba/posts/2076688252378547).

A temető területét már 2007-ben Csíkszentmárton község közvagyonába foglalták, ez 2010-ben jelent meg Románia Hivatalos Közlönyében (az erről szóló dokumentum megtekinthető itt: https://drive.google.com/open?id=1HLjxtpBYqIdl7X07mXvEIP48KqlQDgPm). Ennek ellenére egy hónappal ezelőtt a dormánfalvi tanács elkezdte a területnek a saját közvagyonába foglalását, amelynek első lépése a helyi tanács vonatkozó határozat, közben pedig emlékművet emelt az elesett katonáknak. (A megyei tanács honlapján külön oldal foglalkozik a vitatott megyehatárszakaszokkal, és a Bákó megyéről szóló résznél található Úzvölgye ügye: https://hargitamegye.ro/litigii/bako-megye/uzvolgye.html)

 

Csíkszereda, 2019. április 29.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.