fbpx

Közös pályázat a turizmus fejlesztéséért

A Sóvidék-Hegyalja és a Kis-Küküllő-Balavásár-Sóvárad LEADER csoportok közös pályázatáról tartottak megbeszélést február 4-én, szerdán Szovátán. Az egyeztetésen részt vett a Sóvidék-Hegyalja LEADER csoport elnöke, Borboly Csaba megyeelnök, a Kis-Küküllő-Balavásár-Sóvárad LEADER csoport elnöke, Dósa Sándor kibédi polgármester, a Kis-Küküllő-Balavásár-Sóvárad LEADER térség polgármesterei és a Kis-Küküllő-Balavásár-Sóvárad LEADER csoport menedzsere, Borbély Emma.

A pályázat létrejötte annak is köszönhető, hogy hasonló a gondolkodás turizmus terén a két szomszédos térségben.

Borboly Csaba megköszönte a lehetőséget, hogy létrejöhetett ez a találkozó.  – Szorosabbra kell fűzni a két térség közötti együttműködést a pályázaton keresztül, hiszen sok a találkozási pont mindenféle téren – mondta Hargita Megye Tanácsának elnöke.

Dósa Sándor hozzátette, meg kell ismételni a találkozót, a turizmust egy síkra kell terelni, összekötni a természetes kapcsolatokat.

Borbély Emma és Bálint Csongor, a Sóvidék-Hegyalja LEADER műszaki felelőse mutatták be a pályázatot, illetve annak jelenlegi tevénységeit. A pályázat címe Együttműködési pályázat Kis-Küküllő vidéke és Sóvidék-Hegyalja térségek fejlesztéséért. A megpályázott nem vissza térítendő támogatás összértéke 52 643 euró, ebből a Sóvidék-Hegyalja LEADER által megpályázott támogatás értéke 13 500 euró. A pályázat keretében workshopot szerveznek a térségek közös turisztikai lehetőségeinek/értékeinek feltárására, felmérésére, illetve megvitatják és megoldásokat keresnek a szolgáltatók és termelők problémáira. Ezután innovatív, legalább egynapos turisztikai csomagokat állítanak össze. A turisztikai szolgáltatók tevékenységeinek minőségi javítása érdekében turisztikai képzést szerveznek Parajdon, ahol ismertetik a turizmussal kapcsolatos törvényeket, a vendéglátói etikát, az e-kereskedelmet és falusi turizmust. Kézműves tábor tartanak Makfalván, amelynek témája a hagyományos mesterségek megismerése és szerepe a turizmusban. A pályázat kiadványok szerkesztését is magába foglalja, mint turisztikai útmutató térképpel, az összeállított programcsomagok népszerűsítése, valamint a helyi termelőket, kézműveseket, turisztikai szolgáltatókat bemutató kiadványok. Vásárokat terveznek helyi termelőknek és szolgáltatóknak, Erdőszentgyörgyön és Korondon.

Csíkszereda, 2015. február 4.

 1,314 total views,  1 views today

Hozzászólások
Loading...