fbpx

Közösségi fejlesztési társulással a tulajdonjogok tisztázásáért

Csíkszeredában találkoztak Hargita megye polgármesterei

Párbeszédre, a közös ügyek megbeszélésére hívta Csíkszeredába a megye polgármestereit Borboly Csaba, Hargita Megye tanácsának elnöke október 29-én. A megbeszélésen a megye településvezetői mellett részt vett Jean-Andrei Adrian prefektus, Antal István és Korodi Attila parlamenti képviselő, Petres Sándor, Hargita Megye Tanácsának alelnöke, valamint Truţă Sorin, a Hargita Megyei Kataszteri Hivatal igazgatója.

A találkozó első napirendi pontja a tulajdonjogi viszonyok rendezése volt. Borboly Csaba felvetette, hogy hozzanak létre egy közösségi fejlesztési társulást (ADI), amelynek a feladata az lenne, hogy segítse a polgármesteri hivatalokat a földterületek felmérésében a tulajdonjogok mielőbbi tisztázása és a birtoklevelek kiállítása érdekében. A közösségi társulás létrehozásához a polgármesterek pénzügyi és szellemi támogatását kérte a tanácselnök, elsősorban humánerőforrások bevonásában, szakemberek toborzásában, és szorgalmazta, hogy küldjék el olyan személyek önéletrajzát, akik tudnak és akarnak érdemben foglalkozni a problémával. Ugyanakkor felvetette egy ösztöndíj megalapításának szükségességét is, amelyet olyan diákoknak folyósítanának, akik ezen a területen képezik magukat, ugyanakkor vállalják, hogy minimum öt évet a megyében fognak dolgozni. A tanácselnök további ötleteket vár a probléma megoldására, a fejlesztési társulás hatékony működtetésére.

A megyei utak hatékony téli karbantartása érdekében Borboly Csaba kérte a polgármestereket, hogy amelyik településen megyei út halad át, annak az önkormányzata vegyen részt a hótalanításra kiírt közbeszerzéseken, és minél hamarabb kösse meg a szerződést a megyei tanáccsal az illető útszakaszon való szolgáltatásra. A megyei tanács elnöke ugyanakkor arra hívta fel a polgármesterek figyelmét, hogy jelentősen csökken a rendelkezésre álló forrás, így a költségvetés-kiegészítéseknél csak a fejlesztéseket tudják támogatni, s mindaddig, amíg egy beruházás nincs befejezve, nem tudnak újabb fejlesztéseket támogatni.

Borboly Csaba felvázolta a lehetőségeket, amelyekkel gyorsíthatók és hatékonyabbá tehetők a közigazgatási eljárások a területi irodák bevonásával.

– Gyorsabb, hatékonyabb és emberközelibb tevékenységet tudunk biztosítani a területi irodáink által, éppen ezért bátran forduljanak az irodák munkatársaihoz – emelte ki a tanácselnök.

A természetes vagy jogi személyek által birtokolt javak és értékek felügyeletének megerősítése érdekében Borboly Csaba javasolta egy megyei szintű összefogáson alapuló rendszer kidolgozását, akár a rendőrség és a csendőrség bevonásával, vagyis olyan megoldás kidolgozását akár területekre leosztva, amely hatékonyabb vagyonvédelmet tesz lehetővé.

Borboly Csaba bemutatta a tej-kifli program nehézségeit és problémáit, és hangsúlyozta, hogy a közbeszerzési eljárás szabályai lehetőséget adtak olyan cégek jelenlétére is, amelyek az elemi követelményeket sem tudják betartani, ami természetesen a minőség rovására megy. Mindezen problémák és a minőség javítása érdekében kéri a polgármestereket, hatékonyan lépjenek fel és folyamatosan értesítsék a szakhatóságokat a felmerülő rendellenességekről, hogy indokolt esetben akár szerződést is bonthassanak.

Az elkövetkezőkben bemutatták az Összetett kihívások – innovatív városok című projektet, majd a 2014–2020 közti időszak Regionális Operativ Programjára való felkészülés szükségességét.

Csíkszereda, 2012. október 30.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.