fbpx

Közvita alatt a Békás-szoros – Nagyhagymás Nemzeti Park integrált kezelési terve

December 7-éig várják még a tervvel kapcsolatos kiegészítő javaslatokat

Hargita Megye Tanácsa közvita alá bocsátotta a Békás-szoros – Nagyhagymás Nemzeti Park integrált kezelési tervét, a módosító javaslatokat december 7-éig nyújthatják be az érintettek.

Hargita Megye Tanácsa a Békás-szoros – Nagyhagymás Nemzeti Park Igazgatóságának partnerségével valósítja meg A Békás-szoros–Nagyhagymás Nemzeti Park (ROSCI0027 és ROSPA0018 Natura2000 területek) integrált kezelési tervének felülvizsgálása a Natura2000-es alapelvek szerint  elnevezésű európai uniós projektet. A Környezetvédelmi Ágazati Operatív Program (POS Mediu) által társfinanszírozott projekt keretében elkészült kezelési tervet a nemzeti park igazgatósága november 26-án, szerdán mutatta be a megyeháza márványtermében.

A bemutatóval egybekötött megbeszélésen az érintett Hargita megyei intézmények képviselői, Hargita Megye Tanácsa részéről Borboly Csaba elnök és Kopacz Emőke, a projekt menedzsere, a Békás-szoros–Nagyhagymás Nemzeti Park Igazgatósága részéről Hegyi Barna igazgató, valamint Both József, a Hargita Megyei Környezetvédelmi Ügynökség természetvédelmi osztályának vezetője vett részt.

Borboly Csaba megyeelnök a megbeszélésen hangsúlyozta a kezelési terv fontosságát, és felkért minden érintettet, hogy jelezze észrevételeit, javaslatait, hiszen az elfogadott kezelési terv a hivatali közlönyben való megjelenését követően törvényi erőre emelkedik.

– Most van még lehetőség arra, hogy módosítsuk a kezelési tervet a törvények által szabályozott keretek között, ezért megkérek minden érintettet, hogy tanulmányozza át a kezelési tervet, vegyen részt a szervezett közmeghallgatásokon, és továbbítsa a megyei tanács felé az észrevételeit, javaslatait. A megyében lévő egyedi természetvédelmi területek szépségét, fajgazdagságát oly módon szeretnénk megőrizni, hogy a lakosság, a területtulajdonosok és minden érintett ellenérzések nélkül magáénak érezhesse azt.

Hegyi Barna, a nemzeti park igazgatója ismertette a nemzeti park területén előforduló Natura 2000-es közösségi jelentőségű természetes élőhelytípusok, állat- és növényfajok, valamint a különleges védettséget élvező madárfajok közel két éven keresztül végzett megfigyelésének eredményeit. Ezen adatok felhasználásával dolgozták ki a park munkatársai a nemzeti park integrált kezelési tervét, amelynek munkaváltozatát Hargita Megye Tanácsának honlapjáról tölthetik le az érdeklődők:

http://hargitamegye.ro/upload/public/natura2000/DraftPlanManagIntegratParcBicaz.zip

Egy nappal korábban, november 25-én a Neamț megyei Almásmezőn tartottak közmeghallgatást a kezelési tervvel kapcsolatban, és a továbbiakban az alábbi helyszíneken és időpontokban várnak minden érdeklődőt:

– 2015. november 27-én, pénteken a Gyilkostó Hotel konferenciatermében 10,00 órától (zöld civil szervezetek és egyéb érintettek részvételével) és  12,00 órától (a turisztikában érdekelt civil egyesületek, vállalkozók és egyéb érintettek részvételével)

– 2015. december 2-án, szerdán 12,00 órától Hargita Megye Tanácsának Márványtermében (a Hargita megyei természetvédelmi területek kezelői és gondnokai részvételével)

–  2015. december 3-án, csütörtökön 10,00 órától a Neamț megyei Almásmezőn (a Neamț megyei érintettek részvételével).

Hargita Megye Tanácsa és a Békás-szoros – Nemzeti Park Igazgatósága december 7-éig, az info@hargitamegye.ro, pnbicaz@mciuc.rosilva.ro email-címre vagy a 0266-336540-es telefonszámon várják a kiegészítési javaslatokat a kezelési tervvel kapcsolatosan.

Csíkszereda, 2015. november 26.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.