fbpx

Leaszfaltozzák az Erdőalja felé vezető utat

A kivitelező szerint, ha az időjárási körülmények is engedik ezen a héten végezhetnek az Erdőalja felé vezető út leaszfaltozásával, amelyre egyébként a szerződés szerint 30 nap áll rendelkezésére. A közel másfél kilométeres szakasz a 13A jelzésű országúttól az erdőalji katonai egységig tart. A munkagépek ma, október 16-án kezdték el a munkálatokat. A helyszínen Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, Füleki Zoltán Csíkszereda alpolgármestere, a kivitelező cég képviselője, Péter Szilárd a SMURD-rohammentő szolgálat csíkszeredai igazgatója, Demeter Ferenc a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház menedzsere is egyetértettek, hogy az út fontos a sürgősségi betegellátás érdekében, hogy a mentőautók biztonságosan szállíthassák a sürgős eseteket a helikopterleszállópályáig.

A munkálatokkal elkezdődött a Csík térségi megyei utak egybefüggő aszfaltrétegeinek leterítése is (előző közleményünk itt olvasható). Az erdőalji út közel másfél kilométeres szakaszát 90-10 százalék arányban Hargita Megye Tanácsa és Csíkszereda Polgármesteri Hivatala finanszírozza. Borboly Csaba szerint a számos bürokratikus akadály ellenére sikerült elindítani az út javítását és ezzel az egybefüggő aszfaltrétegek leterítése is elkezdődött Csík térségébne. A munkálatok indításának fontosságáról a megyeelnök a közösségi oldalon is beszámolt (https://www.facebook.com/borbolycsaba/videos/1404322369615142/). Mint mondta a sürgősségi esetek tekintetében ez az út és az együttműködés a katonai alakulattal fontos előrelépés, hiszen biztosítani kell a betegek szállítását, amíg sikerül európai uniós forrásokból megépíteni a kórház saját leszállópályáját.

Füleki Zoltán alpolgármester is örömének adott hangot, hogy közös erővel sikerült elhárítani az akadályokat és elkezdődhetett az együttműködés az út rendbe tétele érdekében.

Demeter Ferenc a megyei kórház menedzsere elmondta, hogy a betegek az útnak is köszönhetően nagyobb biztonságban lehetnek.

Péter Szilárd a SMURD helyi vezetője szerint, korábban számos példa volt arra, hogy a SMURD helikoptere az út mellett volt kénytelen felvenni az oda szállított beteget, ami komoly kockázatokkal jár. Az út megépítésével és a katonai alakulat leszállópályáját használva ez az akadály is elhárul, hiszen biztonságos körülmények között lehet átadni a beteget.

Csíkszereda, 2017. október 16.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.