fbpx

Lépjünk fel a hegyvidéki gazdákért és Hargita megye természeti sokszínűségéért

Nyílt levél a romániai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium felé

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke és László Csongor, a Hargita Megyei Vidékfejlesztési Egyesület vezetője december 7-én reggel, sajtótájékoztatón elemezték a Hegyvidéki Országos Ügynökség által meghirdetett hegyvidéki pályázati kiírást, ennek nehézségeit, ugyanakkor a pályázat ismételt kiírását is kérték nyílt levél formájában, melyet a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium felé továbbítanak.

A kormány 2022. október 12-én három határozatot fogadott el a hegyvidéki térséget célzó beruházások támogatásáról: esztenák, tejbegyűjtő és/vagy feldolgozó központok, erdei gyümölcs-, gomba begyűjtő és feldolgozó központok létesítésére. A program költségvetése csaknem 220 millió lej volt, a beruházási projekt benyújtására október 25. és november 29. között volt lehetőség.

A közlemény megjelenése után Hargita Megye Tanácsa, Hargita Megye Vidékfejlesztési Egyesületével, Hargita Megye Fejlesztési Ügynökségével, valamint a Hargita Megyei Gazdaszövetkezetek Egyesületével közösen, az illetékes hatóságok támogatásával tájékoztatókat és akciókat szervezett a pályázat népszerűsítése érdekében, támogatva a kisgazdálkodókat a dokumentáció összeállításának és benyújtásának folyamatában.

 

Korábbi élő bejelentkezés a webináriumról elérhető itt: https://www.facebook.com/groups/641571599341625/posts/2342112992620802

 

Az intézmény ugyanakkor november elején pontosításokat kért a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztériumtól, a pályázat útmutatójával és a CAEN kódokkal kapcsolatosan.

 

 

 

A projektleadási időszak végére megközelítőleg csupán tíz támogatási kérelem került benyújtásra Hargita Megye részéről. A kérelmek benyújtása után országos szinten fennmaradó összeg hozzávetőlegesen: 163 513 790 lej (74,45%). (A mellékelt adat a www. azm.gov.ro weboldalról származik, mely november 30-án volt elérhető.)

 

László Csongor, Hargita Megye Vidékfejlesztési Egyesületének igazgatója röviden bemutatta a pályázati kiírás, valamint a feltételek adta nehézségeket, melyek több pályázót is eltántorított a lehetőségtől: projektek benyújtásának rövid határideje, az 50%-os önrész biztosítása, a túlzott bürokrácia, hatósági engedélyek kiváltásának rövid határideje.

 

Borboly Csaba megyeelnök hangsúlyozta, hogy értékeli a minisztérium erőfeszítéseit, amelyek a hegyvidéki térségek fejlesztését támogatják, de azt is kiemelte, hogy helyre kell tenni a kiírást, egyszerűsített eljárási folyamatokkal kell kiegészíteni, amelyek megkönnyítik a pályázók dolgát is.

 

Ennek értelmében nyílt levelet fogalmaztak meg Petre Daea vidékfejlesztési és mezőgazdasági miniszterhez, amelyben kérték a pályázat feltételeinek újraértékelését, a vállalkozások projektbenyújtási lehetőségének biztosítását, és mindenekelőtt azt, hogy vegyék figyelembe a mezőgazdasági kistermelők érdekeit, amelyek kiaknázása nélkül a hagyományos földhasználat és a biológiai sokféleség sérül.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.