fbpx

Lezárult a projekt, de a munkának még nincs vége

Bemutatták a Hargita megyei mélyszegénységben és telepeken élők jelenlegi helyzetét

December 21-én Hargita Megye Tanácsa sajtótájékoztatón mutatta be a Dream Road Danube REgion for improved Access and eMpowerment on ROmA Development projekt eredményét. A megyei önkormányzat több tevékenységet is folytat a mélyszegénységben élő közösségek társadalmi felzárkóztatása érdekében, ez a projekt is ezen tevékenységek egyik kiemelkedő része.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke köszönetét fejezte ki Bíró Barna Botondnak, Hargita Megye Tanácsa alelnökének, András Lorándnak, a projekt vezetőjének, valamint Farkas Enikőnek, a megyei tanács projektekért felelős vezérigazgatóságának vezérigazgató-helyettesének a projektben végzett tevékenységéért.

„Örülök, hogy nem hagyták a roma kisebbség kérdését elveszni, kitartottak és együttműködéssel, közös gondolkodással továbbra is folytatják a tevékenységet“ – fejtette ki a megyeelnök.

Bíró Barna Botond szerint a megvalósult tanulmány elengedhetetlen volt a továbblépéshez. A projekt által sikerült a megyében élő roma kisebbségekről egy egységes képet kialakítani.

András Loránd elmondta, hogy a Dream Road projektnek köszönhetően kiépült egy intézményes párbeszéd, amely nem fog a projekt lezárásával megszakadni. Többször is látták és tapasztalták azt, hogy a romákat érintő témákba nem vonták be a roma közösségeket, ezért is az egyik fő céljuk az volt, hogy egy folyamatos kommunikációt tartsanak fenn velük, és az ő álláspontjukat és nézeteiket figyelembe véve tegyenek lépéseket.

A projekt során nagy hangsúlyt fektettek a helyi szociálpolitikai roma cselekvőképesség fejlesztésére, valamint a digitális kompetenciák fejlesztésére is.

 

Megszervezték az első roma nyári szabadegyetemet, helyi szakértők és külföldi kutatók részvételével a Dream Road konferenciát, amelybe roma kulturális elemeket is bevontak. Állandó megyei konzultációk, műhelymunkák, képességfejlesztő programok, kerekasztal beszélgetések és tréningek által tárták fel és igyekeztek fejleszteni a roma kisebbség jelenlegi helyzetét és különböző kompetenciáit.

Sólyom Andrea, a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának adjunktusa bemutatta a roma kisebbségi csoportok iskolázottságának jelenlegi helyzetét Hargita megyében. A roma közösségekre nagyban jellemző a lemorzsolódás és a korai iskolaelhagyás, ennek okán a továbbtanuló kisebbségi roma gyerekek százaléka is alacsony.

A Romániai Nemzeti Kisebbségkutató Intézet részéről Kiss Tamás kutató ismertette a lakóhelyi szegregáció helyzetét, valamint a társadalmi térfolyamatokat Hargita megyében.

A projekt minden szempontból sikerrel zárult, és a munka nem fog megállni a projekt lezárásával. Hargita Megye Tanácsa továbbra is elkötelezetten tevékenykedik a mélyszegénységben élő közösségek társadalmi felzárkóztatása érdekében.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.