fbpx

Magyarország újra lezárja a határait

Szeptember 1-jétől a külföldi állampolgárok Magyarország területére nem léphetnek be, a külföldről hazatérő magyar állampolgároknak pedig 14 napra vagy két negatív teszt bemutatásáig karanténba kell vonulniuk. Ezt jelentették be a kormány péntek délutáni ülése után tartott kormányinfón, amelyet Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő tartott péntek délután.

– A behurcolás veszélye fennáll. A fertőzések eredetének többsége külföldi – fogalmazott a miniszter. Mint mondta, a gazdaságra, az idősekre és az iskolásokra is oda kell figyelni, mindezeket figyelembe véve hoztak döntéseket a határvédelemről a pénteki kormányülésen.

Szigorítanak azon is, hogy milyen kivételek lehetnek, erről a részletes szabályozás később jelenik meg, üzleti célú utazások, katonai konvojok utazása lehetséges, humanitárius folyosó lesz. Sporteseményekkel kapcsolatban szigorítás következik. Egyedi méltányolást az Országos Rendőrfőkapitányság gyakorol, például „vegyes házasságok” esetén. Azoknak a magyaroknak, akik belépnek az országba, két negatív tesztet kell bemutatniuk, a tesztet maguknak kell fizetniük, nem fizeti ki az állam. Megszűnt az országok járványügyi besorolása, minden országot vörös zónába soroltak.

Szijjártó Péter miniszter megerősítette, hogy a román állampolgárok továbbra is átutazhatnak Magyarországon, és a határon túl dolgozó román állampolgárok helyzetében sem áll be változás. Magyarországon a már korábban kijelölt útvonalakon és határátkelőkön, az eddigi feltételek mellett lehet átutazni. A bejelentett új rendelkezések csak azokra az esetekre vonatkoznak, ha Magyarország az utazás célállomása.

Az átutazás engedélyezésének feltétele, hogy az illető személy maximum 24 órát töltsön Magyarország területén, ne legyenek COVID-19-re utaló tünetei, dokumentummal igazolja a célországot és az utazás célját, valamint bizonyos legyen, hogy a magyar állam területét elhagyva az utazás során érintendő további országok beengedik a területükre. Az átutazás csak a magyar rendőrség weboldalán közzétett útvonalakon történhet. Ezen a megálló- és pihenőhelyeket is megszabják.
A most elfogadott szabályok várhatóan egy hónapig maradnak érvényben.

Fotó:MTI

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.