fbpx

Magyarországi küldöttség fogadására helyezték ki a magyar zászlót Hargita Megye Tanácsa gyűléstermében

– Nap mint nap azért dolgozunk, hogy Hargita megyéről valós képet kapjon a román többség és a határon túl élők. Nekünk a térség fejlesztése, az elvándorlás megfékezése, a turisták idevonzása a célunk. Folytatjuk tovább ezt a munkát, nem hagyjuk, hogy notórius feljelentők belerondítsanak ebbe – nyilatkozta Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke. – A magyar zászlót a vonatkozó törvényeknek megfelelően helyeztük ki a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei küldöttség fogadására, ahogy tettük korábban is, más külföldi delegációk fogadásakor – fogalmazott Borboly Csaba. Az elöljáró annak kapcsán szólalt meg, hogy a román sajtóban több cikk is napvilágot látott arról, hogy a megyei tanács február 19-i ülésén ki volt téve a magyar zászló, és ennek nyomán Hargita Megye Prefektusi Hivatala magyarázatot vár tőle.

Az említett napon egy közel ötvenfős magyarországi delegációt fogadott Hargita Megye Tanácsa, és ugyanaznap tartotta soros havi ülését is a csíkszeredai megyeháza márványtermében. Időközben érkezett meg a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei küldöttség, ezért tették ki Magyarország zászlóját a gyűlésteremben.

A 2001. 11. 21/1157-es kormányhatározat 6-os cikkelye kimondja, hogy Románia területén más országok zászlója kifüggeszthető közintézmények épületein és köztereken Románia zászlójával együtt hivatalos delegációk látogatása és nemzetközi rendezvények alkalmával.

– A román sajtóban megjelent cikkek egyértelműen cirkuszt generálnak. Nem néztek utána, hogy mi történt a tanácsülésen, miért volt kitéve a zászló, ami a szakmaiságnak is ellentmond. Csupán a feszültségkeltés volt a cél – jelentette ki Borboly Csaba.

Csíkszereda, 2020. március 2.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.