fbpx

Magyarországi segítséggel szereznék be a magyar nyelvű tankönyveket

Az oktatás, szakoktatás minőségének javításáról, korszerű magyar nyelvű tankönyvek beszerzéséről, ezek kapcsán az anyaország és Erdély közötti együttműködésről egyeztetett Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke augusztus 16-án Budapesten a Hermann Ottó Intézetben.

Egy szakma elsajátításához szakiskolákban szükség van magyar nyelvű tankönyvekre, ezek hiányában nem lehet teljes a szakoktatás programja, erről beszélt ma Borboly Csaba a budapesti Hermann Ottó Intézet (http://www.hoi.hu/) képviselőivel. Ma a szakmát a nehezen elérhető forrásokból, sokszor esetlegesen tanulják a középiskolás diákok, mivel Romániában jelentős probléma a korszerű tudást tömörítő tankönyvek hiánya, hangsúlyozta Hargita Megye Tanácsának elnöke, ezért az intézet képviselőivel arra kerestek lehetőséget, hogyan tudnának együttműködni szaktankönyv témakörben. Elhangzott, az utóbbi tekintetében meg kell vizsgálni, hogyan lehetne ellátni az általuk elkészített tankönyvekkel a Hargita megyei gyermekeket. Továbbá Borboly Csaba meghívta az intézet szakembereit egy székelyföldi útra, amelyre októberben kerülne sor, amely során a Hermann Ottó Intézet képviselői véleményezik helyi szinten a megyében működő tangazdasági projekt terveket és azok kivitelezését, további a mezőgazdasági szakoktatás terén tett kezdeményezéseket, a szakemberek konzultáció során majd javaslatokat tesznek, ismertetik jó példáikat, illetve tanácsadással segítik a Hargita megyeieket. Ezenkívül egy már közösen megnyert szakmai együttműködési európai uniós pályázatról is egyeztettek, amelyet majd az ősz folyamán kezdenek lebonyolítani, ennek is az acélja, hogy szakképzés terén erősítsék az együttműködéseket.

A nap folyamán Borboly Csaba Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkárral is tárgyalt, akinek a segítségét kérte a tankönyvek beszerzésében. Ez ügyben várhatóan az ősz folyamán less a következő lépés, ahogy Hargita Megye Tanácsa szeptemberben egyeztet a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségével, a tanfelügyelőséggel és a szakiskolák vezetőivel, és elkészítik a tankönyvigénylést, amit akár pályázati finanszírozásból szereznének be. Ugyancsak egyeztetett többek között a lovasprogramokról, lovasoktatásról, pályázatokról, valamint újabb lovarda építéséről beszélgettek. Csíkszentsimonban már folyamatban van egy lovarda építése, tavaly helyezték el az alapkövet, a következők egyikére Borboly Csaba Gyergyószentmiklóst javasolta akár együttműködésben. Ezek nagyban hozzájárulnának a térség vonzerejének növeléséhez.  Az államtitkár egyébként az előre láthatólag a Gyergyószentmiklóson szeptember 1 – 3.  időszakban megszervezendő Székelyföldi Lovas Ünnep megszervezését is támogatja. A megyei tanács elnöke megköszönte a számos területen bizonyított támogatást az államtitkárnak, valamint átadta a csíkszeredai kisreptér várható utasforgalmi tanulmányának elkészítéséhez szükséges igénylést.

Tankönyvhiány IV – V. osztályban

A Magyarországon zajló megbeszélések szükségességét jól mutatja az a hasonló eset is, amely tartalma az oktatásügyi minisztérium válasza arra a levélre, amelyet a megyei tanács tankönyvhiány miatt fogalmazott meg, és amelyből kiderült bár szeptemberben elkezdődik az iskola nem minden gyermeknek lesz tankönyve, a IV. osztályban néhány tantárgyból kell nélkülözniük a tankönyvet, V. osztályban pedig bár új tanterv szerint, de régi tankönyvekből kell majd tanulniuk az iskolásoknak.

Pedagógusi kezdeményezésre Borboly Csaba levélben fordult az oktatásügy minisztériumhoz, mivel komoly tankönyvhiánnyal küszködnek az elemi tagozaton Hargita megyében, ami ellehetetleníti a pedagógusok mindennapi munkáját, és hátrányos helyzetbe hozza a magyar gyermekeket, pedig alkotmányos joguk, hogy román anyanyelvű társaikhoz hasonlóan alternatív tankönyvekből tanulhassanak. A tankönyvhiányra Szabó Zsuzsa, elemi tagozatos tanár hívta fel a megyei tanács elnökének figyelmét kérve, hogy segítsen a következő problémák megoldásában: a román tagozaton már legalább egy éve létező tankönyvek lefordításának szorgalmazásában, licitkiírás sürgetésében a még nem létező tankönyvek megírására, egy elkezdett liciteljárás befejezésében, valamint további licit kiírásokban, ahol csupán egy-egy  nyertes volt. Azóta néhány probléma megoldódott, de a IV–V. osztályosok esetében maradt a tankönyvhiány. Minőségi tanításhoz megfelelő tankönyvekre van szükség, de a romániai magyar elemi oktatásban részt vevő magyar gyermekeknek nincs ugyanannyi, minisztérium által elfogadott tankönyve, mint a román nyelven tanuló társaiknak, pedig a 2011/1-es közoktatási törvény 12-es fejezet szerint a minisztériumnak kötelessége biztosítani a tankönyveket a kisebbség nyelvén kidolgozva – olvasható a minisztériumnak címzett levélben.  Így a tankönyvhiány megoldására a megyei tanács elnöke Magyarországon keres együttműködési lehetőségeket.

Csíkszereda, 2017. augusztus 16.

 786 total views,  2 views today

Hozzászólások
Loading...
Megszakítás