fbpx

Megáldották a göröcsfalvi műemléktemplom felújított orgonáját

Idén XI. alkalommal szervezte meg a Kisboldogasszony Falunapokat szeptember 5–6-án Csíkrákos község önkormányzata. Vasárnap a szentmise előtt felavatták a göröcsfalvi műemléktemplom felújított orgonáját, majd a szentmise után a kultúrotthon bejáratánál székely kaput avattak, és székely ruhákat adtak át.

A rendezvény társszervezői a Bogátalji Mozgalom, Csíkrákos és Göröcsfalva Egyesület, a Csíkrákos Göröcsfalva Nőszervezet és a 18. Zöld Péter Cserkészcsapat.

Hargita Megye Tanácsa támogatta a rendezvényt: a Bogátalji Mozgalom pályázatát 4000 lejjel, a székely ruhákra pedig a Right Egyesület pályázott, és 5800 lejt nyert a megyei tanács eredeti székely ruhák beszerzését támogató pályázatán.

A vasárnapi ünnepségen Hargita Megye Tanácsának részéről jelen volt Borboly Csaba elnök, illetve Becze István és Szentes Antal tanácsosok.

A műemléktemplom orgonáját Pap Zoltán orgonaépítő mester újitotta fel, melynek 50 ezer lejes költségét teljes egészében Hargita Megye Tanácsa fedezte. Vasárnap megáldották a felújított orgonát, amelyen a Búzás Árpád plédános által celebrált szentmise végén egy koncert is felhangott.

Borboly Csaba a szentmise végén mondott beszédet, melyben hangsúlyozta, hogy ez a vasárnap a rákosiak és a göröcsfalviak életében arról szól, a misén hallott prédikáció szellemében is, hogy mindenki a saját helyén tegye a dolgát. Az egyháznak közösségépítő szerepe van, segít a hit, a remény és a szeretet útján a közösségeink megerősítésében. De ugyanakkor nem lehet hátradőlni, és máshonnan várni a megoldásokat, az autonómiáról ne csak beszéljünk, hanem ennek szellemében cselekedjünk, mondta a megyeelnök. Hozzátette: figyeljünk oda egymásra, és mindenki tegye a dolgát a közösség érdekében. A rákosiak és a göröcsfalviak az elmúlt években tudatosan cselekedtek a község fejlődése érdekébe, tették mindezt hittel és összefogással. Ebben a munkában komoly szerepe van a helyi nőszervezetnek, a fiataloknak, a tűzoltóknak, a közbirtokosságoknak, az oktatási intézményeknek, hiszen a helyi tanáccsal is együttműködve megtalálják a megoldást a felmerülő gondokra, vagy a kitűzött célok megvalósítására. Mindannyiunk célja talán, hogy gyerekeink, unokáink itthon sikeresekké váljanak, lássanak jövőképet az itthonmaradáshoz. Ehhez keressük az utat – hangsúlyozta ünnepi beszéde végén Borboly Csaba.

Csíkszereda, 2015. szeptember 6.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.