fbpx

Megemlékezés Csíkszeredában a nemzeti összetartozás napján

A 103 évvel ezelőtt, az I. Világháború lezárásának részeként létrejött, és 1920. június 4-én aláírt trianoni békeszerződés három és fél millió magyar állampolgárt csatolt más országokhoz és ezzel szorított a határon túlra. 13 évvel ezelőtt, a szerződés aláírásának 90. évfordulóján a Magyar Országgyűlés a nemzeti összetartozás napjának nyilvánította és ezzel kijelentette, hogy „a több állam fennhatósága alá vetett magyarság minden tagja és közössége része az egységes magyar nemzetnek, melynek államhatárok feletti összetartozása valóság, s egyúttal a magyarok személyes és közösségi önazonosságának meghatározó eleme”.

Idén, a hagyományos őrségállás a Székely Hadosztály emlékműnél június 3-án, éjfélkor kezdődik és június 4-én éjfélkor zárul. Ez idő alatt bárki megemlékezhet hőseinkről, elhelyezheti mécsesét, virágját, koszorúját.

Gergely István Tiszti keresett meg azzal a kérdéssel, hogy vasárnap, a nemzeti Összetartozás napján, a polgármesterek is bevállalnánk egy ima órát a nemzetünkért a Fodor Ház udvarán. Megkért, osszam meg gondolatát, és hálás volna, ha betársulnánk a polgármesterekkel, vasárnap reggel 7-8-ig.” Réti Zsófia (Csíkszentgyörgy); @Birtalan Sándor (Csíkszentmárton); Izsák-Székely Lóránt (Csíkszentmihály); @Ferencz Csaba (Csíkpálfalva) polgármesterekkel és a csomortáni közösségi csoporttal együtt vettünk részt.

A nemzeti összetartozás napján a Fodor Ház előtti Székely Hadosztály emlékműnél 18 órától kezdődően emlékezünk meg e gyászos történelmi pillanatról.

Az eseményrők részletek itt:https://www.facebook.com/events/169619439163353

A megemlékezésre mindenkit szeretettel várunk! Emlékezzünk közösen hőseinkre!

Kövessék élőben a megemlékezést: https://www.facebook.com/borbolycsaba

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.