fbpx

Megnyílt az Őszi Vásár Székelyudvarhelyen

Csütörtökön délelőtt megnyitotta kapuit Székelyudvarhelyen a XXI. Őszi Vásár. A helyi polgármesteri hivatal és a megyei tanács támogatásával megvalósuló rendezvénysorozat megnyitóján köszöntötte a résztvevőket László János, a rendezvénysorozat házigazdája, Lenner Áron Márk, a magyarországi Nemzetgazdasági Minisztérium belgazdaságért felelős helyettes államtitkára, Bunta Levente, a város polgármestere, valamint Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke. A megyei elöljáró gratulált a szervezőknek a sikeres rendezvényért, amely évről évre egyre nagyobb érdeklődésnek örvend, és a legrangosabb kereskedelmi kiállítás a megyében.

– Antal István képviselő úrral együtt az elmúlt időszakban ellátogattunk több udvarhelyszéki sikeres vállalkozáshoz, és meggyőződhettünk arról, hogy a megye nyugati része húzóerő az ipar terén. Bízom benne, hogy az itt kiállító vállalkozók segítséget fognak kapni a most létesítendő udvarhelyi inkubátorháztól, amelynek létrehozása illeszkedik a Hargita Megye Tanácsa által kidolgozott gazdaságfejlesztési stratégiába, a Biztos jövő programba – jelentette ki Borboly Csaba arra kérve a vállalkozókat, hogy a kormány decentralizációs tervét véleményezzék, és jöjjenek javaslatokkal, hogyan lehet vállalkozóbaráttá tenni a minisztériumtól a helyi és megyei önkormányzatokhoz áthelyezett intézményeket. Hozzátette: szeretné, ha a megyei tanács több hatáskört kapna gazdaságfejlesztés terén.

A délután a polgármesteri hivatalban kezdődő gazdasági konferencián és üzletember-találkozón a megyei tanács részéről Incze Csongor tanácsos szólalt fel. Azt mondta, ha gazdaságfejlesztésről beszélünk, akkor önkormányzatiságról beszélünk, mert a gazdaságfejlesztésnek mint folyamatnak az elsőrendű célja a közösségi gyarapodás feltételeinek megteremtése. Beszélt a megyei Biztos jövő programról, amely a helyi erőforrások kihasználására alapozva, a helyi szereplők összefogásával és a helyi érdekek összehangolásával, elsősorban a lokális piac igényeit tartva szem előtt, a közösségek életminőségének javítását célozza.

– A program célja és tartalma mögött azon meggyőződésre épülő alapvetés áll, miszerint számottevően több erőforrás van birtokunkban, mint amennyit abból a gazdaság működése során jelenleg hasznosítunk. Ezeknek az erőforrásoknak jelentős része azonban nem a fizikai környezetben található, hanem hordozói a helyi közösségek és maga a székely ember. A program ezért egy olyan közösségközpontú, ökoszociális gazdaság képét vetíti előre, amelyben a helyi tudás és a helyi társadalom közösségvállalása válik az egyik legfontosabb termelési tényezővé – jelentette ki Incze Csongor.

Az október 3–6. közti XXI. Őszi Vásár során meglátogatható a XXI. Székelyudvarhelyi Nemzetközi Kiállítás és Vásár a sportcsarnokban, a X. Borfesztivál a városi minifocipályán, valamint a IV. Székely Termékek Fesztiválja a városi parkban, és ekkor ünnepli a Príma Rádió a 16. születésnapját. Délutánonként szabadtéri előadásokon, néptáncegyüttesek műsorain, könnyűzenei előadók koncertjein szórakozhatnak a látogatók. Színes programkínálattal, több mint 150 kiállítóval – köztük húsz olyan céggel, amely először állít ki a hagyományos rendezvényen – várják az udvarhelyszékieket és az idelátogató érdeklődőket a Varga Mihály magyarországi nemzetgazdasági miniszter fővédnöksége alatt megszervezett rendezvénysorozatra.

Székelyudvarhely, 2013. október 3.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.