fbpx

Megnyitja kapuit a Csík Expó

Holnap, május 19-én 11 órakor kezdődik a Fogyasztási cikkek nemzetközi vására Csíkszeredában, a 26. Csík Expó, a korábbi évekhez hasonlóan idén is a Vákár Lajos Műjégpálya épületébe várják az érdeklődőket. Az Expó csütörtöktől vasárnapig látogatható, reggel 10 órától este 7-ig.

– Ahhoz, hogy a térség gazdasági élete fellendüljön szükség van vásárokra, kiállításokra, hiszen itt találkozik a kínálat a kereslettel. Vásárok során a fogyasztók megkóstolhatják a termékeket, találkozhatnak a termelőkkel, megismerik a termék létrejöttének történetét, így sokkal jobb étvággyal fogyaszthatják el az élelmiszereket, az eladóknak pedig lehetőségük adódik, hogy  nyilvánosság elé lépjenek. Vásárlás közben élményt kapunk, ezek az élmények közösséget formálnak, valamint egy-egy ilyen program az által, hogy helyi gyártóktól vásárolunk abban is segít, hogy a gazdasági problémákon túl tudjunk lépni – véli Borboly Csaba megyeelnök.

A vásáron képviselteti magát Hargita Megye Tanácsa, kínálatában szerepel könyvkiállítással egybekötött könyvbemutató, amely során a megyei tanácshoz tartozó intézmények kiadványait ismertetik. Csütörtökön 2 órától a Hargita Népe Lapkiadó könyveit mutatja be Sarány István, 5 órától A székelység története tankönyvet ismerteti az egyik társszerző, Ferencz Salamon Alpár. Pénteken a Székely Könyvtár sorozat legfrissebb köteteit Lövétei Lázár László, a Székelyföld kulturális havilap főszerkesztője, a Hargita Kiadó vezetője mutatja be 11 órától, valamint szombaton szintén 11 órától a Hargita Népe időszakos kiadványainak bemutatására kerül sor, a kiadványokat meg is lehet vásárolni a helyszínen. Továbbá egészségügyi sarkot is hoznak létre, ahol vérnyomás és vércukorszintmérésre várják az érdeklődőket. Székely termékeket népszerűsítő stand is lesz, ahol szörpöket, lekvárokat, mézeket, sajtokat kóstolhatnak, és kézműves termékeket vásárolhatnak,  a sör kedvelőknek pedig sörkollektor bemutatásával készülnek. A program összeállítása során a gyermekekről sem feledkeztek meg a megyei tanács illetékes munkatársai, a kisebbeket olvasósarokba, népi mesterségek kipróbálására várják, mint faragászat, nemezelés, kerámia tárgyak készítése. A felsoroltakon kívül kiállítják a Creart Anyaság című projekt munkáit, kulturális-turisztikai értékeket is népszerűsítenek.

Csíkszereda, 2016. május 18.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.