fbpx

Megnyitották a 20. Erdélyi Orvosnapokat Csíkszeredában

Az egészségügyi ellátás fejlesztése, a megfelelő körülmények biztosítása a munkavégzéshez az orvosok számára Hargita Megye Tanácsa prioritásai közé tartozik. Kérik az orvosok segítségét a megyei egészségügyi fejlesztési stratégia kidolgozásához, illetve arra biztatják őket, hogy éljenek a pályázati lehetőségekkel, mondta Borboly Csaba megyeelnök pénteken, november 4-én a 20. Erdélyi Orvosnapok megnyitóján Csíkszeredában.

A kétnapos rendezvény megnyitóján Biró László főszervező, a Hargita Megyei Orvosi Kollégium elnöke üdvözölte az egybegyűlteket és Borboly Csabát, akinek jelenléte bizonyította, hogy a megyei tanács prioritásai között kezeli az egészségügy helyzetét, mondta. A működéshez és fejlesztéshez elengedhetetlen az egészségügy és a közigazgatás együttműködése, fejtette ki a főszervező.

A rendezvény fővédnöke, Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár és az államtitkárság üdvözletét Tóth Judit tolmácsolta, illetve beszédet mondott Szabó Béla, az Erdélyi Múzeum Egyesület orvos- és gyógyszerésztudományi szakosztálya nevében.

Kondráth Judit, a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház orvosigazgatója, a kétnapos konferenciasorozat védnöke beszédében azt mondta, lehetőséget és felelősséget kaptak az orvosok. Lehetőséget a betegek gyógyítására, illetve felelősséget, hogy tudásukat folyamatosan gyarapítsák betegeik érdekében.

Borboly Csaba azt mondta, azért dolgoznak, hogy megfelelő körülményeket biztosítsanak az orvosoknak a munkavégzéshez. Fontos, hogy a szakma részéről legyenek elképzelések, hogy mit szeretnének, ezzel segítik a megyei egészségügyi fejlesztési stratégia kidolgozását. A megyei tanács orvoslakásokat épít, segítik a felszerelések beszerzését, rendelők felújítását, de ezek mellett a legfontosabb, hogy legyen a szakmának jövőképe. Bízik benne, hogy ebben partnerek lesznek a megye polgármesterei is, mondta, a megyei tanács a polgármesteri hivatalokon keresztül tudja finanszírozni a helyi fejlesztéseket. Már dolgoznak a jövő évi költségvetésen, éppen ezért a megyeelnök arra kérte a családorvosokat, fogorvosokat, hogy igényeiket juttassák el a polgármestereknek. További lehetőségként említette a Leader-csoportok támogatását, az uniós pályázatokat, illetve a vidékfejlesztési pályázatokat – szintén a polgármesteri hivatalokon keresztül – amelyek támogatják az integrált községfejlesztést, így ebben az orvosi rendelők kialakítása, modernizálása is helyet kaphat. Mindezek megvalósításában a továbbiakban is nagy szerepük lehet az RMDSZ parlamenti frakcióinak, ezen belül is a Hargita megyei honatyáknak, tette hozzá a megyeelnök, külön megemlítve Kelemen Hunor és Korodi Attila képviselő, valamint Tánczos Barna szenátort.

November 4–5-én az orvostudomány különböző szakterületeinek aktuális kérdéseiről tartanak előadásokat.

Csíkszereda, 2016. november 4.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.