fbpx

Metropoliszövezetté alakítják Csíkszereda környékét

Borboly Csaba: új fejezet nyílik a város és a vidék együttműködésében

Szándéknyilatkozatot írtak alá Csík-térség polgármesterei, tanácsosai, amelyben kifejezik együttműködésüket, hogy Csíkszereda és a környező 24 település egy metropoliszövezetet alkosson. A helyi önkormányzatok és Hargita Megye Tanácsa együttműködésével a majdani övezet közösen határozhat meg fejlesztési stratégiákat, és nagyobb eséllyel pályázhatnak sikeresen EU-s forrásokra is.

Korodi Attila parlamenti képviselő, Csíkszereda RMDSZ-es polgármesterjelöltje kiemelte, hogy az önkormányzatoknak együtt kell dolgozniuk a gazdaságfejlesztés, iparizóna-fejlesztés, innováció, a szociális háló bővítése, beteg-idős gondozói hálózat, illetve a kórházfejlesztés terén is.

– A metropoliszövezet nekünk egy eszközt jelent, és minden egyes településnek pozitív hozadékot jelenthet az elkövetkezőkben. Ehhez szükséges egy jó együttműködés, összhangban eredményeket érve el. Életerős fejlesztések akkor születnek, ha hosszú távon, perspektívában gondolkodunk együtt – tette hozzá Korodi Attila.

Borboly Csaba, a Csíki Területi RMDSZ és Hargita Megye Tanácsa elnöke szerint új fejezet nyílik a város és a vidék együttműködésében.

–  Csíkszereda határai gazdasági értelemben szélesebbek, mint a közigazgatási határ. Tusnádfürdőtől Balánbányáig, a Kászonoktól, Gyimesbükkig van terv és közös fellépés a gazdaságélénkítés tekintetében. Az övezet révén fejleszteni tudjuk a tömegközlekedést, csökkenhet a Csíkszeredán áthaladó forgalom. A térségi összefogással településeink számára elérhetőbbé válnak az EU-s források, a gazdaságélénkítő programok, és az idegenforgalom tekintetében is előnyökhöz jutnak településeink. Azt szeretnénk, hogy az elkövetkező tíz évben megduplázzuk a térség gazdasági erejét. A metropoliszövezet révén nagyobb ütemben fejleszthetjük a szakoktatást, a turizmust, kiépíthetjük az úthálózat mellett a kerékpáros infrastruktúrát a térségben – részletezte Borboly Csaba.

A metropoliszövezetre vonatkozó lehetőségeket Borboly Csaba és Korodi Attila júniusban terjesztette elő a Területi Küldöttek Tanácsának ülésén.

A sajtótájékoztatót élőben közvetítette Borboly Csaba Facebook oldalán:

Létrehozzuk a Csíkszereda Metropoliszövezetet

📌Létrehozzuk a Csíkszereda Metropoliszövezetet ➡️Hosszú távú célunk, hogy az elkövetkező 5-10 évben duplázzuk meg a térség gazdasági erejét, ezáltal versenyképesekké válva a nagyobb városokkal beruházás, szakoktatás, szolgáltatások szempontjából.➡️Új időszak nyílik meg a város és a térség tekintetében, együttes fellépéssel sokkal nagyobb eredményeket tudunk elérni.🤝Bízom benne, hogy Korodi Attilaval egy jó partnerség fog kialakulni, közösen gondolkodva infrastruktúra, turizmus, szakoktatás, gazdaságfejlesztés, ipari zóna, kórházfejlesztés, innováció, kutatás és fejlesztés szempontjából is.#HitMunkaBizalom #CsíkszeredaMetropoliszövezet

Gepostet von Borboly Csaba am Montag, 21. September 2020

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.