fbpx

Mézfesztivál és Őszi Vásár a hétvégén Csíkszeredában

Megnyitották a Csíkszéki Mézfesztivált és a Hagyományos Termékek Őszi Vásárát pénteken, október 13-án a csíkszeredai Szabadság-téren. A kétnapos rendezvény alatt az érdeklődők különböző helyi termelők által készített termékeket és élelmiszereket vásárolhatnak (ízelítő és fotóalbum a következő linken: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1712974335441833.1073741879.141687305903885&type=1&l=f3f73bdb22).

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke Brüsszelből hazatérve a vásáron megjelenteknek örömmel számolt be, hogy az európai fővárosban is látszik, hogy a helyi termelők jól végzik munkájukat, hiszen mint azt több termelőtől hallotta nem ritka, hogy a termékkészletek már otthon elfogynak (előző közleményünk itt olvasható).

Köszönöm a termelőknek, akik megjelentek és közvetlen kapcsolatot alakítanak ki a vásárlókkal. Jó hallani, hogy a termékek már a háznál elfogynak ez is bizonyítja, hogy jó irányba halad a helyi termelés és egyre többen fordulnak hozzájuk – mondta Borboly Csaba, hozzátéve, hogy a méhész egyesületekkel is egyre szorosabb az együttműködés arra biztatva a vásárlókat, hogy fogyasszanak mézet mint a legegészségesebb édesítő, a méhészeknek pedig bő termést kívánt a jövőre nézve miután idén a fagyos időjárás miatt alacsony volt a mézhozam.

A megnyitón részt vett Sebestyén Csaba parlamenti képviselő is, aki a Bukarestben megtartott sikeres Székely termék kiállításról számolt be (közleményünk itt olvasható). Mint mondta szükség van arra, hogy a helyi és megyei önkormányzatok összefogják és támogassák a helyi termelőket és mint ilyen a Hargita megyei jó példát mutatták be Bukarestben.

Füleki Zoltán, Csíkszereda alpolgármestere szerint egyre többen megtalálják azt a rést, ahol a vásárlók a nagyáruházak termékei helyett a helyben készült termékeket választják, ezzel a helyi gazdaságot erősítve és új munkahelyek létrehozását elősegítve.

Márton István a Vidékfejlesztési Egyesület vezetője elmondta, hogy az elmúlt kilenc év tapasztalata azt mutatja, hogy a termelők feladata évről évre szaporodik, hiszen a vásárlók igényeinek mindig meg kell felelni, hogy árban és minőségében is jó terméket tudjanak előállítani és a vásárok presztízse is ezáltal szavatolható kell legyen.

Az esemény támogatói és szervezői Hargita Megye Tanácsa és alintézménye Hargita Megyei Fejlesztési Ügynökség, a megyei tanács Vidékfejlesztési Egyesülete, Csíkszereda Polgármesteri Hivatala, a Romániai Méhész Egyesület Hargita megyei Kirendeltsége és a Csíkszéki Mézlovagrend.

Az Őszi Vásár szombatig, október 14-ig 16 óráig látogatható, részletes program a közösségi oldalon érhető el:

https://www.facebook.com/events/1713778658640409

Borboly Csaba közösségi oldalán rövid videóval lehet betekinteni a megnyitó hangulatába:

https://www.facebook.com/borbolycsaba/videos/1401742456539800/

Csíkszereda, 2017. október 13.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.