fbpx

Minden engedélyt egy helyről

Romániában egyedülálló, csaknem lehetetlen feladatra vállalkozik Hargita Megye Tanácsa

Egységes engedélyeztetési bizottság megalakításán dolgozik Hargita Megye Tanácsa. A bizottság létrehozásával a cél, csökkenteni a bürokráciát és segíteni az építkezések engedélyeztetési folyamatát.

A gyakorlatban a kérvényező lakos egy online felületen megfogalmazott kérés nyomán a bizottság egységesen állítja ki az építkezési munkálatokhoz engedélyeket, szakvéleményeket.

Jelenleg Hargita Megye Tanácsa a munkafolyamat és együttműködés meghatározásán dolgozik, valamint az online ügyfélkapu mögött igyekszik kialakítani a dokumentáció körforgásának könnyű és gyors útvonalát.

A bizottságot Hargita Megye Tanácsának Főépítészeti igazgatóságának szakemberein kívül, a közműveket kezelő és/vagy szolgáltató vállalatok megbízott képviselői; a központi közigazgatás decentralizált szolgálatainak tűzmegelőzés és tűzoltás, a polgári védelem és a közegészségügy területén a törvény által előírt felhatalmazott képviselői; valamint más olyan intézmények képviselői alkotnák, amelyek az építkezéseket a törvény értelmében ellenőrzik és felügyelik.

Ezzel Hargita Megye Tanácsának Főépítészeti igazgatósága átvállalná a kérvényezőtől az ügyintézési terhet. Amennyiben a kérvényező által az urbanisztikai bizonylat kibocsájtásához minden dokumentáció rendben van, úgy következő lépésként a Főépítészeti igazgatóság tovább folytatja a kérvényező helyett az utánajárást és igyekszik beszerezni minden engedélyt a különböző szakhatóságok részéről a kérvényező számára.

Ennek megvalósulásához együttműködési megállapodást kell kötni a szakhatóságokkal és ezzel párhuzamosan az online felület hátterében ki kell alakítani a szükséges ügyintézési folyamatokat.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke hozzátette, ezzel gyakorlatilag jelentősen csökkentenék a bürokratikus eljárást. Mint mondta, Barti Tihamér alelnök javaslatára kezdtek el gondolkodni újra a lehetőségen.
Megkönnyítenék az engedélyeztetési folyamatokat a lakosság számára és egy lehetetlen küldetésre is vállalkozik a hivatal, hogy a különböző szakhatóság között olyan együttműködés alakuljon ki, amelynek végső haszonélvezője a lakosság lehet.

 

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.