fbpx

Mindenki számára követhető lesz a hókotró járművek mozgása

Hargita Megye Tanácsa saját nyomkövetőkkel (GPS) is felszereli a téli karbantartással megbízott cégek járműveit. A szerződések értelmében ugyan minden jármű nyomkövető rendszerrel kell legyen felszerelve, azok adatai viszont nem publikus, csupán a cégek és a megyei tanács illetékes munkatársai számára elérhető. Annak érdekében, hogy bárki követhesse és ellenőrizhesse a járművek mozgását a megyei tanács saját nyomkövetővel lát el minden járművet és egy online felületen bárki követni tudja majd a járművek mozgását. A nyomkövetők beszerelése jövő hét elején történik meg, az online felület ezt követően lesz elérhető

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke továbbra is arra kéri a lakosságot, ha rendellenességeket tapasztalnak és a cégek nem megfelelően végzik a karbantartást, azt jelezzék.

– Ha felemelt ekékkel járnak a hókotrók, kell jelezni felénk is. Ugyanakkor tisztában kell lenni azzal, hogy az útfelület letakarítása után és a havazás enyhülése után szórják csúszásgátlókkal az utakat – hangsúlyozza Borboly Csaba, hozzátéve, hogy amennyiben bizonyítani tudják a hiányosságokat, azokat az eseteket a megyei tanács nem fizeti ki.

A lakosság a dispeceratdrumuri@judetulharghita.ro e-mail címre vagy a 0266 207 774 diszpécser telefonszámra is jelenthetik a rendellenességeket.

A beérkezett panaszokat iktatják és bekerül a panaszfüzetbe. Minden panaszt a térségi felelősök ellenőriznek és jegyzőkönyvet készítenek. A megyei tanács illetékes kollégái folyamatosan ellenőrzik az útviszonyokat.

A megyeelnök ugyanakkor emlékeztet, hogy a cégek térségi felelőseit is lehet értesíteni. A térségi felelősök telefonszámai az alábbi linken érhető el:

http://hargitamegye.ro/upload/public/drumuri/NumereTelefoaneResponsabiliLoturi_2017-2018.pdf

GPS_2018febr8

Előző közleményünkben írtunk részletesen a téli karbantartással kapcsolatos kötelezettségekről a cégek és a megyei tanács részéről (http://bit.ly/2nRmXat):

– a hóekével történő beavatkozás csak 15 centiméteres hóréteg képződése esetén kezdődik el – ezzel szemben Hargita Megye Tanácsa a téli karbantartásra vonatkozó feladatfüzetben (http://bit.ly/2EcK2LM) 6 centiméter hóréteget határozott meg, mint beavatkozási érték, ez alatt technikailag nem megoldható a hóekés beavatkozás, 2-3 cm hóréteg esetében az az úttest szórása a leghatékonyabb megoldás.

– amíg hóhullás van, nem szórnak csúszásgátló anyagot, tekintettel, hogy a hóekék többszöri térése nyomán a sáncba jut a leszórt anyag

– beavatkozási algoritmus – fontosabb útvonalak esetén (lebonyolított forgalom, érintett lakosság aránya) hamarabb és gyakrabban történik beavatkozás, mint a kisebb forgalommal rendelkező utakon, a három besorolási kategória és a kategóriának megfelelő beavatkozást a rendelet 3-as számú táblázatában található (32. cikkely).

Csíkszereda, 2018. február 8.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.