fbpx

Minél több költséghatékony és egészséges lakást!

A fenntartható épületek témában folyó konzultációsorozatát Brüsszelben folytatta Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, aki a Régiók Bizottsága (RB) raportőreként, október 23-án a témakörben érintett európai uniós intézmények, érdekvédelmi szervezetek, szakhatóságok és európai régiók képviselőivel egyeztetett a Régiók Bizottsága székhelyén. Az elöljáró szerint a hagyományos módszerekből rengeteget lehet tanulni, és az építkezéseket a helyi viszonyok, helyi tájjelleg szerint kell véghezvinni, a helyben elérhető építőanyagokból. A térségre jellemző hagyományos építkezésre kell fektetni a hangsúlyt, hogy korszerű, kényelmes, ugyanakkor tájba illő házak készüljenek. Mindez a hagyományos falukép megőrzését szolgálja, hiszen nem elég beszélni Székelyföld szépségeiről, hanem meg is kell azt őrizni, illetve jó irányba alakítani – tette hozzá Borboly Csaba. Hargita Megye Tanácsának elnöke jó gyakorlatként bemutatta a faluképvédelmi programot, amelyet 2009-ben indított el az általa vezetett intézmény a székely települések értékeinek számbavételére, a hagyományos falukép megőrzésére, a rombolások megállítására. Ennek keretében szakemberek végeznek felméréseket, kiadványok készültek el, illetve modern székely ház és ravatalozó modellek, amelyek  igénybe vételével anyagiakat is spórolnak az érdeklődők, hiszen kész terveket kapnak a megyei tanácstól.

– Jelen pillanatban kiegyensúlyozatlan regionális rendszerünk van, és ha az Európai Bizottság be szeretné vezetni az erőforrás-hatékonyság szerinti osztályozást, akkor igen indokolt lenne egy terv elkészítése a kevésbé fejlett, kevesebbet termelő régiók és a fejlettebb térségek közti egyensúly megteremtésére. A fenntarthatóság nemcsak környezetvédelmi és gazdasági kérdés, hanem szociális is. Ennek értelmében tehát költséghatékony és egészséges lakásokra van szükségünk, valamint komfortos középületekre, köztük iskolákra, szociális központokra, kórházakra – hangsúlyozta Borboly Csaba.

Az Erőforrás-hatékony lehetőségek az építőiparban című munkadokumentumon alapuló jelentést a megyeelnök 2015 elején mutatja be a plenáris ülésen, a szakbizottság kedvező véleményezése után. A dokumentum összeállítása a helyi és térségi, illetve EU-s szakértőkkel való konzultáció eredménye (a korábbi konzultációkról és a témáról bővebb információ található a következő linken: http://www.borbolycsaba.ro/hirek/fenntarthato-epuletek/). Hargita Megye Tanácsának elnökét a fenntartható épületek témakörében az ENVE szakbizottság június 19-i, brüsszeli ülésén választották raportőrnek. Borboly Csaba 2012 óta tagja az RB-nek, és a környezetvédelmi testület mellett tagja az Oktatás, ifjúság és kutatás (EDUC) szakbizottságnak is. Jelentése elkészítésében Borboly Csabát Csák László szakértő segíti.

A fenntartható épületekre vonatkozó európai bizottsági kezdeményezés általános célkitűzése, hogy csökkentse az épületek környezetre gyakorolt hatását az erőforrás-hatékonyság javításával, így növelve az építkezési vállalkozások közötti versenyképességet. Ennek érdekében javítani kell az erőforrás-felhasználással kapcsolatos általános tudást, az épületekkel kapcsolatos környezeti hatásokra fel kell hívni a lakosság figyelmét, továbbá tudatosító kampányokat kell szervezni és növelni a keresletet a környezetbarát épületekre a magánszférában, a tervezők körében és  közintézményekben.

Borboly Csaba Régiók Bizottságában kifejtett tevékenységéről bővebb információ található a http://www.borbolycsaba.ro/tevekenyseg/regiok-bizottsaga/ honlapon.

Csíkszereda, 2014. október 24.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.