fbpx

Modern tűzoltóautóval és felújított községi úttal gazdagodott Lövéte

Falunapokat tartottak a hétvégén Lövétén, és ezúttal nemcsak az együttlét örömét ünnepelhették a helybéliek és vendégeik, hanem az Országos Vidékfejlesztési Program 322-es intézkedése keretében elnyert támogatásnak köszönhetően három fejlesztést is ünnepélyes keretek között átadhattak.

Pénteken, szeptember 6-án, a kora délutáni órákban került sor az első birtokbavételre, a falunapok hivatalos megnyitóján. A falu központjában levő tűzoltósági épület előtt mutatták be a vadonatúj, korszerű tűzoltókocsit, amelyet a 322-es intézkedés révén tudott beszerezni a község. Lázár Zoltán polgármester beszédében hangsúlyozta: a falunapok nagyon jó keretet és alkalmat szolgáltatnak ahhoz, hogy a helybelieknek, a környékbelieknek, valamint a vendégeknek megmutassa a közösség, milyen értékei vannak.

– Fontosak a kulturális értékeink, a mindennapi munkánk értékteremtő hatása, de ugyanígy lényeges, hogy milyen javakkal, értékekkel sikerült gazdagítani falunkat a közlemúltban. Mindannyian tudjuk, hogy pár év leforgása alatt sok minden történt Lövétén – fogalmazott a polgármester köszönetet mondva mindazoknak, akik segítettek eljutni a mostani beruházások átadásának ünnepélyes pillanatáig.
Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke is köszöntötte az egybegyűlteket hangot adva abbéli örömének, hogy vannak fejlődő önkéntes tűzoltó-alakulatok a Homoródmentén, hiszen a megyei jogú városoktól távolabb esik ez a vidék, ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy nem lesz sok munkájuk. A megyeelnök fontosnak tartotta tájékoztatni a helybélieket a Szentegyházát Lövétén keresztül Brassó megye határával összekötő 132-es megyei út felújításának problémáiról és a munkálatok befejezését gátoló akadályok lehetséges elhárításáról.
– Falunap alkalmából csak azt kívánhatom mindannyiuknak, hogy érezzék nagyon jól magukat Lövétén, mert ez megyénk, illetve Székelyföld egyik legszebb települése, mi pedig büszkék vagyunk a lövétei emberekre és arra, hogy itt sok olyan érték valósult meg, amelyeket tisztelünk – mondta Borboly Csaba.
Felújított út Lövéte és Kirulysarka között
A mintegy két és fél millió eurós támogatás tekintélyes részét a 29-es számú községi út felújítására fordították. Az átadást szombaton délelőtt tartották meg, ezt követően pedig felavatták a kirulysarki iskolatábor újonnan befejezett épületét. A Lövététől Kirulysarkáig tartó útszakasz a főútvonal után a második legforgalmasabb útja a falunak. Mint Lázár Zoltán polgármester említette, már nagyapáik is ezen mentek az erdőre, igaz, nekik órák kellettek, míg eljutottak a túlsó völgyig, most pedig már elég tíz perc is.
– Az egyik legfontosabb utunk korszerűsítésével készültünk el. A tervezés 2009-ben kezdődött, ekkor még egyedül én hittem, hogy út is lesz. 2010–2011-ben aláírtuk a finanszírozási szerződést, tavaly pedig elkezdődtek a munkálatok – ismertette a polgármester, aki szerint, ha nagyapáik látnák a változást, azt hinnék, a Holdon járnak.
Verestóy Attila szenátor – aki udvarhelyszéki RMDSZ-elnöki minőségében volt jelen az eseményen – arra emlékeztetett mindenkit, hogy az Országos Vidékfejlesztési Program 322-es intézkedése két évvel ezelőtt egyetlen Hargita megyei beruházást sem támogatott, ám egy tárgyalássorozatot követően 15 millió euró értékben hat tervet sikerült befoglalni a programba – a lövétei beruházások is ennek a részei.
– Egy ilyen utat önerőből száz év alatt lehet elkészíteni. Vigyázzanak hát arra, hogy közösségünknek megmaradjon az az érdekképviselete, amely kivívja céljainkat. Ez a nép akkor erős, akkor marad meg, akkor fejlődik, ha összetartó, ha a jó úton jár – üzente a szenátor.
Az átadóünnepségen Tánczos Barna szenátor is arra kérte a jelenlévőket, ne legyen rövid a memóriájuk: „mindenki úgy fog emlékezni, hogy ez jár, ám a legnehezebb a járót juttatni”. Korodi Attila parlamenti képviselő arról beszélt, hogy merész lépésnek tűnt visszaadni a kirulyi tábort Lövéte önkormányzatának, ám most már látszik, a falu komolyan gondolja, hogy azt a teret is belakja – ily módon pedig Lövéte kiszélesedik. Birtalan József, a megyei tanács alelnöke szerint ezen az úton tovább lehet menni – mindez pedig képletesen és szó szerint is értendő.
László István helyi plébános áldását adta az útra, majd a jelen lévő elöljárók szalagot vágtak, utána pedig Kirulysarkán felavatták az iskolatábor újonnan befejezett épületét.
Ingyenes szűrővizsgálaton vehettek részt a helybéliek
Hargita Megye Tanácsa 2013-ban is folytatja a lakosság egészségiállapot-felmérő programját helyi szakemberek bevonásával. Ezúttal Lövétén végeztek szűrővizsgálatokat pénteken a helyi polgármesteri hivatalban, ahova ellátogatott Borboly Csaba megyeelnök is. 120-an jelentkeztek, elsősorban idősek – három személynél észleltek szívproblémát, és szakorvoshoz utalták őket, továbbá 15 esetben magas vérnyomást, öt esetben magas vércukorszintet, 20 esetben pedig magas koleszterinszintet állapítottak meg.
A lakosság egészségfelmérését a megyei tanács úgy időzíti, hogy az egybeessen a települések nevezetesebb eseményeivel, például falunapokkal vagy jeles egyházi ünnepekkel. A lakosságnak díjmentesen négyféle alapvizsgálatot – vércukor-, vérnyomás-, koleszterin-, trigliceridszint tesztelése – biztosítanak, ezek költségeit Hargita Megye Tanácsa állja. Ha bizonyos településeken más vizsgálatok (hepatitis B-, EKG-mérés) elvégzésére is igény van, a polgármesteri hivatalok saját költségvetésükből finanszírozhatják azokat. A program célja, hogy a betegeket útba igazítsa, mely területen induljanak el a szakorvosi vizsgálatokra, hisz ezeken a településeken ritkán adódik erre lehetőség a nagy távolságok és a falvak elszigeteltsége miatt. A szűrővizsgálatok segítenek a betegségek megelőzésében.
A szakemberek júniusban kezdték el és decemberig végzik az egészségügyi méréseket, amelyek előreláthatólag mintegy ötezer embert érintenek. 2012-ben ennek keretében közel négyezer embert vizsgáltak meg, ami hasznosnak bizonyult. Ennek során kiderült, hogy a vizsgált személyek 74 százaléka magas vérnyomással küszködik, míg 83 százalékuknak magas volt a koleszterin-, valamint a trigliceridszintje. A programra idén 12 település jelentkezett.
Székelyudvarhely, 2013. szeptember 8.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.