fbpx

Munkahelyeket teremt a Székely termék mozgalom

Újabb termék kapta meg a Székely termék védjegyet, a feketeribizli-szörpöket és natúr leveket készítő zsögödi Elemer Pro Video Kft. Ezenkívül tíz termelő 2012 novemberében kötött szerződését hosszabbították meg 2019 novemberéig. Ennek keretében a hosszabbítási szerződést a Jaky Impex Kft. képviselőjével, Jakab Dénessel, a tusnádi pityókás házikenyér készítőjével is aláírta Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke a csíkszeredai megyeházán január 8-án.

Hargita Megye Tanácsa 2009-ben védte le a Székely termék márkanevet az Európai Unió Belső Piaci Harmonizációs Hivatalánál, ami tíz évre szól, ezért 2019-ben meg kell újítani a védjegy tulajdonosi jogát. A megyei tanács 2012-ben öt évre kötötte meg a helyi termelőkkel a Székely termék védjegy használatára vonatkozó szerződést, ezért hosszabbították most meg a termelők szerződéseit 2019-ig.

– Kétségtelenül a Székely termék mozgalom az egyik legsikeresebb kezdeményezése Hargita Megye Tanácsának, a legfontosabb hozadéka, hogy munkahelyeket teremt. A Székely termék több, mint termék, egy olyan brand, amely túlmutat a jövedelemszerzésen, kifejezi identitástudatunkat, és a vásárlók magukénak érzik – nyilatkozta Borboly Csaba.

A szerződés-aláírás alkalmával Jakab Dénessel tartott beszélgetésből kiderült, nehezen találnak a termelők munkaerőt, hiszen a munkaképes fiatal lakosság nagy része a külföldi munkavállalásban látja a lehetőséget. De olyan munkaképes fiatalok is vannak, akik elégedetlenek a jövedelmekkel, és inkább beérik a szociális segéllyel. Utóbbira jelenthet megoldást a magyarországi példa, ahol a szociális támogatás folyósítását közmunka végzéséhez kötik, hiszen termelni, építkezni kell az élhetőbb mindennapok megteremtése érdekében, értett egyet Borboly Csaba és a Jakab Dénes.

Csíkszereda, 2018. január 8.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.