fbpx

Nagy kalákában ültettek fát Kissolymoson

Gyümölcsfacsemetéket ültettek Kissolymoson április 5-én helybéliekkel, diákokkal, valamint Hargita Megye Tanácsa és alintézményei munkatársaival együtt, a Székely Konyha magazin aktív részvételével. Az akciót a megyei tanács Székelyföldi Akadémia című, vidéki értelmiségieknek szóló rendezvénysorozata részeként, a Hargita Népe Lapkiadó partnerségében szervezte a helyi és megyei tanács.

A gyümölcsfák telepítéséről és gondozásáról, illetve a hagyományos gyümölcsfajtákról szóló előadásokon, majd az azt követő csemeteültetésen részt vett Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke is, aki kijelentette: akik fát ültetnek, azoknak van jövőképük, ahol fát ültetnek, ott van jövő.

– Nagy kaláka volt ma Kissolymosban, az unitárius templom melletti csemetekertben és az iskola udvarán ültettünk csemetéket a helybéliekkel, diákokkal, valamint Hargita Megye Tanácsa és alintézményeinek munkatársaival együtt, a Székely Konyha magazin aktív részvételével. Az ilyen események megerősítenek abban a hitben: van élni akarás Székelyföldön, a kistelepüléseken is életerős közösségek vannak. A gyümölcsfa-telepítés kérdése kissé elhanyagolódott a programok terén, de folytatjuk, íme! – nyilatkozta a megyei tanács elnöke, aki köszönetet mondott a sok-sok támogatónak, és gratulált a kezdeményező Csata Orsolya újságírónak.

Bíró Barna Botond, a megyei tanács alelnöke örvendetesnek nevezte, hogy a gyermekek megtanulják a faültetést, amihez kiváló tanáruk van Hatos György kertészmérnök személyében.

– Az itteni példa azt mutatja: van garancia arra, hogy a felnövekvő nemzedékek is jó gazdái legyenek a földnek – nyilatkozta az alelnök.

A rendezvény célja, jellege az volt, hogy az érdeklődők egy hangulatos közösségi rendezvényen, szakemberektől ismerjék meg az őshonos gyümölcsök fajtagazdagságát, hogy azokat visszahozhassuk kertjeinkbe. A hagyományos gyümölcsfajták ugyanis mára eltűnőfélben vannak a kertekből, helyüket átveszik a tuják és a modern, vegy- és tápszereket igénylő gyümölcsfák, így egyre nehezebb felidézni a régi idők ízeit – fogalmaztak a szervezők.

Márton István, a megyei tanács vidékfejlesztési egyesületének igazgatója a hagyományos gyümölcsfajtákról tartott előadást, Hatos György kertészmérnök pedig a gyümölcsfák telepítéséről és gondozásáról. Az előadásokat a Székely Konyha gasztronómiai bemutatója követte Jánossy Alízzal, majd a gyümölcsfák ültetése következett.

A helyszínen készült videó megtekinthető itt: https://www.facebook.com/borbolycsaba/posts/1235726709808043

Csíkszereda, 2017. április 5.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.