fbpx

Nagyobb felelősséget vállaltak Hargita Megye Tanácsa vidékfejlesztési egyesületének tagjai

A korábbi programok folytatása és újak elkezdése is szerepelt Hargita Megye Tanácsa vidékfejlesztési egyesületének március 6-i, hétfői közgyűlésén. Folytatják a Kiskertész programot, az állattenyésztő és szakmai szervezeteknek szóló pályázatok kiírását, a kiállítások támogatását, a helyi és hagyományos termékek népszerűsítését, a vadkárok megelőzésének segítését, és idéntől tervezik két laboratórium létrehozását a Sapientia egyetemmel meg a Harvíz Rt.-vel közösen a tej és az abból készült termék vizsgálatára, agrárportált és gazdáknak szóló tévéműsort indítanának. Tangazdaságok célszerűségi tanulmányának megrendelését is tervezik, valamint két európai uniós pályázatban való részvételt.

A fentieket egyhangúlag megszavazta a közgyűlés, akárcsak az évi tagdíj megemelését, azaz mindegyik önkormányzat, amely tagja az egyesületnek, ebben az évben a lakosságszáma alapján fejenként 1,00 lej helyett 1,50 lejt fizet. Borboly Csaba, a megyei tanács elnöke ezt azzal indokolta, hogy az előző kormány a megyei agrárkamarákat beleolvasztotta a minisztériumnak alárendelt mezőgazdasági igazgatóságokba, aminek következtében Hargita megyében gazdátlanul maradtak eddigi sikeres programok, ezért nagyobb felelősséget kell vállalnia az egyesületnek. A megyeelnök azt javasolta, hogy az egyesület csak olyan kezdeményezéseket támogasson, amelyekre sem uniós, sem más forrást nem találnak az önkormányzatok vagy szervezetek.

Ha az új kormány átadja a mezőgazdasági igazgatóságokat a megyei önkormányzatoknak, ahogy ígérte, akkor a tagdíjat a korábbi szintre csökkenthetjük, mivel az a lépés részben tehermentesítené az egyesületet, de ez még a jövő zenéje – magyarázta Borboly Csaba.

A megyeelnök szorgalmazta, hogy a vidékfejlesztési egyesület ösztönözze az ágazati és szakmai szervezeteket képzések szervezésére, továbbá a folyamatokban, például engedélyeztetések procedúrájában való aktív részvételre. A lovas- és méhészszervezetek támogatását, valamint a vadállatok esetében eljáró helyi sürgősségi egységek megalakítását is javasolta, és hangsúlyozta a célszerűségi tanulmányok szükségességét a tangazdaságok létesítéséhez.

A szavazás előtt Márton István, a vidékfejlesztési egyesület igazgatója ismertette a napirendet, az elmúlt évi jelentést, mérleget, valamint a 2017. évi tevékenységi és költségvetési tervet. Becze István megyei tanácsos szerint az agrárkamara áthelyezését leginkább a Székely termék sínyli meg, ezért e téren is kell erősíteni. A közösségi védjegy népszerűsítését az agrárkamarától Hargita Megye Tanácsának fejlesztési ügynöksége vette át, a vidékfejlesztési egyesület pedig a tanácsos szerint nagyban segíthet abban, hogy az e védjeggyel ellátott termékeket eljuttatja nagyobb fesztiválokra, eseményekre.

Felmerült még az állati tetemek elszállításának kérdése, miszerint vagy kistérségenként hűtőfelületeket kellene létrehozni, amíg a szolgáltató elszállítja a tetemet, vagy akár mobilkrematóriumokat helyezhetnének üzembe. Ezenkívül Borboly Csaba a vadkárok kapcsán síkraszállt amellett, hogy a vadásztársaságok a zöldszervezetekkel együtt végezzék a medvepopuláció megszámolását.

Csíkszereda, 2017. március 6.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.