fbpx

Nagyobb hangsúlyt kell fektetni az ifjúságra, gyakorlati képzésükre

Az elméleti oktatás mellett nagyon fontos a gyakorlati tapasztalatszerzés, illetve jobban oda kell figyelni a fiatalokra, összegezték a csíkszeredai megyeházán április 15-én, pénteken délelőtt, amikor kiértékelték Hargita Megye Tanácsa idei, diákoknak szóló gyakornoki programját. Április 3–14. között a csíkszeredai diákok – a Székely Károly Szakközépiskolából 15 média szakos, a Kájoni János Szakközépiskolából 19 diák a közigazgatási osztályból – gyakornokoskodott a megyei tanácsnál vagy valamelyik alintézményénél.

A kiértékelésen részt vevőket Szőcs-Mátyás István, a megyei tanács Menedzsment Vezérigazgatóságának vezetője, a program koordinátora köszöntötte és elmondta, hogy több éve zajlik a gyakornoki program. Idén a diákok a Menedzsment vezérigazgatóságon belül a személyzeti osztályon, a titkárságon, a feladatkövető részlegen és a sajtóirodában gyakorlatoztak, ezenkívül a Főépítész hivatalánál, a Hargita megyei integrált hulladékgazdálkodási projektben, a Hargita Kiadóhivatalnál, a Hargita Stúdiónál és a Hargita Népe Lapkiadónál.

Borboly Csaba, a megyei tanács elnöke elmondta, a gyakornoki program célja, hogy a diákok szerezzenek tapasztalatot, ismerjék meg a hivatal működését. A megyei tanács kidolgozta az ifjúsági stratégiáját, illetve különböző programokat a fiataloknak, hiszen a politikum még mindig nem fektet elég hangsúlyt az ifjúságra, fejtette ki Borboly Csaba. Hozzátette: véleménye szerint segíti majd a fiatalokat a pályaválasztásban jól dönteni az, hogy a gyakorlatok során betekintést nyertek a közigazgatásba, egy intézmény működésébe. A megyeelnök minden diáknak oklevelet adott át, illetve egy kiértékelő lapot, amely bizonyítja, hogy már van gyakorlati tapasztalatuk.

A kiértékelésen Lövétei Lázár László, a Hargita Kiadóhivatal menedzsere elmondta, a diákok jól tudnak csapatban dolgozni, de több kezdeményezésre bíztatta őket. Fülöp Otília megyei főépítész szerint hosszabb ideig kellene tartson a szakmai gyakorlat. Csata Orsolya, a Hargita Stúdió vezetője a helyesírás fontosságát hangsúlyozta főként a médiaszakos diákoknak. Ezenkívül pozitívan értékelte érdeklődésüket. Tókos Pál, a Hargita Népe Lapkiadó menedzsere véleménye szerint nagyobb hangsúlyt kellene fektessenek a diákok a tájékozódásra, a kommunikációs ismeretekre. A hulladékgazdálkodási projekt keretében a diákok a projektet népszerűsítő Zöld karavánnal iskolalátogatásokon vettek részt, számolt be Bíró István a projekt kommunikációs menedzsere.

A pedagógusok megköszönték a megyei tanácsnak a lehetőséget, hiszen fontos a tapasztalatszerzés. Mint elmondták, már 3 éve járnak gyakorlatozni az intézményhez, a jövőben is fognak jönni, hiszen fontos a gyakorlat, főként új szakok esetében, mint például a média.

Csíkszereda, 2016. április 15.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.