fbpx

Navracsics Tibor uniós biztossal találkozik Borboly Csaba

Az ifjúságpolitika terén folytatott európai együttműködés (2010–2018) című jelentéstervezetét ismerteti Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke a Régiók Bizottsága (RB) raportőreként Navracsics Tiborral, az Európai Bizottság kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztosával január 14-én, csütörtökön. A megyeelnök kiemelt figyelmet szentel a témának a megyei tanács elnökeként és az RB tagjaként egyaránt, ezért is nagyon örül annak, hogy sikerül egyeztetni az európai biztossal, mivel ez is azt jelenti, hogy EU-s szinten is fontos az, ami Székelyföldön: a fiatalok helyzetének javítása, jövőképének alakítása. Borboly Csaba ennek kapcsán azt nyilatkozta, hogy telibe találta Bálint Istvánnak, a csíkszeredai Szent Ágoston-templom segédlelkészének prédikációja, amelyet január 7-én, a madéfalvi megemlékezés szentmiséjén mondott el.

– A tisztelendő úr elmondta, hogy ha ma falvainkat akár csak itt a Csíki-medencében, de máshol is végiglátogatjuk, nagyon szomorú képpel, állapottal találkozunk, nagyon sok az üres, elhagyott, lakatlan ház, ahol minden zárva, egy-egy utcarészen akár több is. Rávilágított  arra a problémára, amelyre a jelentésemben is megoldásokat javasolok: fiataljaink, az életerős generáció, amely családot kellene alapítson, és az üres házainkat be kellene népesítse, sajnos nincs idehaza, hanem ahogy Bálint István fogalmazott, a jobb jövő reményében határainkon, a tengeren túl rabszolgasorban dolgozik, hogy amikor hosszas távollét után, fiatalságát eltöltve, betegen és megtörve hazatér, ne tudja örömét lelni a szülőföld szépségében, értékeiben. A tisztelendő úr kérdésére, hogy vajon van-e még bennünk kellő hit és bizalom, hogy itt ezen a helyen is lehet élni és családot alapítani boldogan, meghitt körülmények között, szeretném azt a választ adni, hogy ennek a hitnek és bizalomnak a megtartásán, illetve megteremtésén dolgozunk, ennek a munkának a része a jelentés kidolgozása – jelentette ki Hargita Megye Tanácsának elnöke.

Borboly Csaba január 13-án, szerdán 12 óráig várja az info@borbolycsaba.ro e-mail címen a témában megfogalmazott javaslatokat, felvetéseket, különösképpen az ifjúsági szervezetektől, hogy ismertesse Navracsics Tibor biztossal.

A jelentéstervezet február elején kerül végső szavazásra az RB plenáris ülésén. A megyeelnök RB-ben kifejtett tevékenységéről bővebb információt találnak a http://www.borbolycsaba.ro/tevekenyseg/regiok-bizottsaga/ honlapon.

Csíkszereda, 2016. január 10.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.