fbpx

Négy év uniós pályázatait összegezték

Hargita megye jól szerepelt, a rossz régiós felosztás ellenére is

– Egy főre számítva közel 1200 euró értékben sikerült uniós pénzt lehívnia Hargita megyének az elmúlt finanszírozási időszakban, csaknem kétezer nyertes pályázattal – mondta el Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke február 14-én a csíkszeredai megyeházán tartott sajtótájékoztatóján. A megyei elöljáró a 2008–2012 között finanszírozott, Hargita megyei európai uniós pályázatok helyzetét értékelte, nemcsak a megyei tanács által készítetteket, hanem az összes hargitait. A tanácselnök szerint Hargita megye jól áll az életminőség javítását célzó pályázatok megnyerése terén (út- és épületfelújítás, vízhálózat építése, szociális és kulturális projektek), de nem rúghat labdába a gazdasági növekedést elősegítő kiírásoknál – míg az előbbieknél kétszázalékos az önrész, az utóbbiaknál ötvenszázalékos, így, mivel nagyobb, gazdagabb megyék is tagjai a Központi Fejlesztési Régiónak, mint Brassó és Szeben, megyénk nem tudja felvenni a versenyt ezen a téren.

– Az ötvenszázalékos önrészt az említett megyékben hamarabb előteremtik, egy nagy cég vagy önkormányzat bankhitelt is könnyebben vesz fel, mint nálunk például egy közbirtokosság, ahol nemcsak hogy kevesebb a pénz önrészre, hanem az előkészítés folyamata is lassúbb – magyarázta Borboly Csaba bírálva a jelenlegi régiós felosztást, amelyben nagyvárosokkal rendelkező megyékkel „zárták össze” a székelyföldieket. Éppen ezért, mint mondta, ez az összegzés nem hurráoptimista, hanem realista, mert nem lehetünk elégedettek teljes mértékben.

A tanácselnök utalt korábbi, a napokban tett felhívására, miszerint a Központi Fejlesztési Régió közzétette az Európai Unió 2014–2020 közti finanszírozási időszakára vonatkozó fejlesztési stratégiájának tervezetét, amelyhez javaslatokat lehet fűzni, és nem mindegy, kinek és mire adják a lehívható pénzt, ezért Borboly Csaba arra kéri az önkormányzatok és más Hargita megyei intézmények, szervezetek vezetőit, írják meg a tervezettel kapcsolatos észrevételeiket.

– Most van erre lehetőség, az elkövetkező hét évben már nem lesz rá alkalom, hogy beleszóljanak abba, milyen pályázati lehetőségek legyenek. Nem mindegy, hogy futunk a vonat után, vagy pedig nyugodtan várjuk az állomáson – fogalmazott a megyei tanács elnöke, hozzátéve, hogy az előző, 2007–2012 közti finanszírozási időszakra nem volt az ország felkészülve, a következőt jobban ki kellene használni, de ehhez helyi kezdeményezésekre, ötletekre, tervekre van szükség.

A sajtótájékoztatón a 2008–2012 között finanszírozott Hargita megyei projekteket részletesen ismertette Péli Levente, a megyei tanács beruházási igazgatóságának helyettes vezetője, Kelemen Gábor osztályvezető pedig külön kitért a megyei tanács nemzetközi pályázataira.

Csíkszereda, 2013. február 14.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.