fbpx

Négyéves keretszerződést kötnek a tej-kifli programra

A péktermékek szállítására október 6-ig, a tejtermékek szállítására pedig október 13-ig jelentkezhetnek az iskolai tej-kifli program iránt érdeklődő vállalkozások. Az almaprogramra idén májusban keretszerződést kötöttek, így a diákok a tanévkezdéstől decemberig kapják a gyümölcsöt. Hargita Megye Tanácsa idén is 27 kistérségre írta ki a közbeszerzést, akárcsak tavaly, amit konzultáció előzött meg. Az előző évek számos próbálkozása után – a közbeszerzés helyi önkormányzatok általi lebonyolítása, aztán a 67 önkormányzatnak külön-külön kiírt licit, tavaly óta pedig a 27 kistérségre szóló kiírás – Hargita Megye Tanácsa egy újabb módszert próbál ki a helyzet javítása érdekében, sokadik próbálkozásként: idén négy évre szóló keretszerződést köt mind a tej-, mind a péktermékek szállítására, így reményeik szerint jövőre elkerülhető lesz az elhúzódó procedúra.

Az idei tej-kifli programra kiírt közbeszerzés késésének egyik oka, hogy ez évben új közbeszerzési törvény lépett érvénybe, amely a korábbitól eltérő formai követelményeket is tartalmaz, és a romániai szokáshoz híven a törvényt sokan különbözőképpen értelmezik, ezért az Országos Közbeszerzési Ügynökség (ANAP) több javítást (lásd még itt) kért a dokumentációban. Előtte pedig, június 30-án kapták meg a diáklétszámra vonatkozó adatokat a tanfelügyelőségtől.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke ennek kapcsán úgy nyilatkozott, hogy a bukaresti intézményekben nem tudja a jobb kéz, mit csinál a bal, és ez is tünete a rossz romániai törvénykezésnek, a túlbonyolított bürokratikus rendszernek, valamint a szabályok eltérő értelmezésének.

Az elöljáró évek óta szorgalmazza a tej-kifli program ésszerűsítését, többször fordult a kormányhoz ez ügyben (korábban a mezőgazdasági miniszterhez: http://hargitamegye.ro/hirek/kozeleti-hirek/kifogasolja-az-iskolai-almaprogram-procedurajat-borboly-csaba.html, nemrég pedig Dacian Cioloș miniszterelnöknek írt: http://hargitamegye.ro/hirek/az-iskolakba-szallitott-tej–es-pektermek-ne-vegezze-a-kukaban.html), a megyei tanács elemzőcsoportja pedig jelentést készített a programról (http://elemzo.hargitamegye.ro/wp-content/uploads/2013/12/HMTJ009_TEJKIFLIPROGRAMHR_122013_HU_DRAFT.pdf; utóbbi esetben biztató választ kapott, hogy a javaslatait megvitatják.

– A rendszer teljes reformjára van szükség, de nem a Dâmbovița-parti elképzelések szerint, erről szól az RMDSZ Országos Önkormányzati Tanácsa múlt héten kiadott állásfoglalása – mondta a megyeelnök. (Az állásfoglalás szövege elolvasható itt: http://www.rmdsz.ro/sajtoszoba/hir/allasfoglalas-a-ciolo-kormany-teruletrendezesi-torvenytervezetere-vonatkozoan)

Csíkszereda, 2016. szeptember 15.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.