fbpx

Nem kísérleteztek egy nagy döntéssel, hanem biztosra mentek!

Aláírták a működtetésre vonatkozó szerződést a nyertes céggel

Szeptember 1-én, kihelyezett tanácsülésen írták alá a gyergyóremetei Integrált Hulladékgazdálkodási Központ üzemeltetésére vonatkozó szerződést az Eco Bihor, Eco-Csik, RDE Hargita hármas konzorciumával. 

 A teljes tanácsülés a következő linkre kattintva nézhető vissza : https://fb.watch/mNT85XyNHm/

A nyertes szolgáltatónak négy hónapos felkészülési időszak áll rendelkezésre, utána indul a lerakó működtetése. Ezzel egyidőben készül a Hargita megyei hulladékgyűjtés-szállítás-átrakás kiírásának a közbeszerzési dokumentációja is, amelyet a fejlesztési társulás helyben megtartott közgyűlésén fogadtak el.

Borboly Csaba köszöntötte a jelenlévőket és kifejtette, örömére szolgál, hogy a nyertes cég két tagjával már jó tapasztalatuk van, valamint több önkormányzat is részes benne, így még inkább közérdek lehet, hogy minden gördülékenyen működjön. Mint mondta, Gyergyóremete volt a tizenkettedik település, akivel végül sikerült megállapodást kötni a lerakóállomás helyszínét illetően.

— A sok nehézség ellenére megkerestük mindig a legjobb megoldást és bizonyos  tekintetében ez a beruházás pont jókor indul el. Nem hoztunk olyan döntéseket, amelyek a megye lakosságának plusz kiadásokkal járt volna, senki nem veszített, hanem mindannyian nyertünk. Nem vállaltunk olyan kockázatot, aminek az eredménye rossz ügyintézés és szeméthalmok sokasága lett volna, sok mindent újrakezdtünk, időt veszítettünk, több kivizsgálás és per is hátráltatott, de úgy gondolom, hogy nem késtünk le semmiről, közben az Eco-Csík és az RDE Hargita is haladt előre. Köszönet illeti Incze Csongort és csapatát, hiszen nekik köszönhető, hogy ma itt tartunk. Sok megszorító intézkedés van, de a Remetével szerződésbe foglaltakat a törvény mentén próbáljuk betartani. Haladjunk az átláthatóság és a racionalitás elvén.

 Legyünk büszkék és dolgozzunk azon, hogy országos szinten is tudjunk példát mutatni – emelte ki a megyei tanács elnöke.

Borboly Csaba ugyanakkor megköszönte Korodi Attila munkáját is, akinek a kezdetekben nagy szükség volt a bukaresti képviseletére, most pedig a konzorcium megszervezésében vállalt jelentős szerepet. 

Incze Csongor, megyemenedzser elmondta, minden önkormányzat részese a fejlesztési társulásnak, ezért mindenkinek része van ennek a napnak a sikerében. Mint mondta, két és fél éve kapta meg a megbízatást, ami az állomás kiszerződésére és üzemeltetésére vonatkozik. Nagyon sok nehézségbe ütköztek, négy törvénymódosításhoz kellett alkalmazkodni, de sikerült legyőzni az akadályokat. Köszönetét fejezte ki a jelenlévőknek, önkormányzatoknak, a bukaresti képviseletnek, hiszen minden oldalról folyamatos támogatásban részesültek. 

Laczkó Albert Elemér, Gyergyóremete polgármestere felszólalásában elmondta, komoly lecke és tanulság volt számukra ez a beruházás, a sikere pedig abban áll, hogy egységesen felvállalták ezt az ügyet, referendumot szerveztek és a lakossággal együtt hoztak döntést.

Gratulált a jelenlévőknek és bár tudja, a neheze még hátravan, fontos lépésnek tartja, hogy nem kell tovább magyarázkodni, hogy miért nem működik az állomás.

Ezzel egyidejűleg felhívta a község elöljárója a figyelmet a szerződésben és megállapodásban foglaltakra, miszerint környezetvédelmi, gazdasági és esztétikai szempontokat is be kell majd tartani, hiszen megígérték a lakosságnak, hogy ez a beruházás nem termel majd kellemetlen szagokat, szemetet, nem vonz madárrajokat vagy vadakat, biztosítani kell a repülőtér zavartalan működését is. A továbbiakban is biztosította együttműködéséről a jelenlévőket.

— Fontos pillanatához ért ez a projekt, Gyergyó-térség számára nagy jelentőséggel bír és továbbra is nyitottak vagyunk minden olyan környezetvédelmi és újrahasznosítási projektre, ami hasonló célt szolgál — mondta Barti Tihamér a megyei tanács alelnök, aki úgy véli ökológiai bombát számoltak fel a megyében a régi szeméttározók bezárásával. Kiemelten megköszönte a remetei lakosságnak és önkormányzatnak, hogy ezt az ügyet felvállalták, valamint Zólya László munkáját méltatta, aki a kezdetektől dolgozott ezen a projekten.

Bíró Barna Botond udvarhelyszéki alelnök szerint a hulladékgazdálkodás nem a hálás témák közé tartozik, de létkérdés és ahhoz, hogy a jövő generációjának egy tiszta, egészséges megyét biztosítsunk,  a döntést ma kell meghozni. Véleménye szerint a jelenlévők jó döntéseket hoztak meg, reményei szerint sikerül majd betartani a szerződésben foglaltakat nem csak Gyergyóremete, de Korond esetében is.

Az eseményen részt vett Tánczos Barna szenátor, is, aki szerint a továbbiakban sikerül kialakítani egy megyei rendszert ami tisztábbá varázsolja Hargita megyét. Bende Sándor képviselő a bekötőút fontosságát emelte ki, hiszen a forgalom nem haladhat majd át a település központi részein.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.