fbpx

Növelni kell a szakoktatás presztízsét

Szakképzés – gazdaság – társadalom címmel szervezett szakmai fórumsorozatot a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége (RMPSZ), amely május 20-án csíkszeredai állomásához érkezett. A rendezvény előtt annak helyszínén, a megyeházán sajtótájékozatót tartott Burus-Siklódi Botond, az RMPSZ elnöke, Hargita megyei tanácsos, a megyei tanács oktatási szakbizottságának elnöke és Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke. Ezt követte a szakmai fórum, ahol a tanintézetek igazgatói és a polgármesterek mellett jelen volt Magyari Tivadar, az RMDSZ oktatásért felelős főtitkár-helyettese, Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának képviseletében Lukács Bence Ákos konzul, Hargita Megye Tanácsa részéről pedig Borboly Csaba elnök, Barti Tihamér alelnök, Becze István és Ferencz Salamon Alpár megyei tanácsos, utóbbi a megyei tanács oktatási szakbizottságának tagja.

A fórumsorozat első állomása Sepsiszentgyörgy volt, a mostani alkalommal csíkszéki, gyergyószéki, borszéki és csángóföldi szakembereket és érintetteket hívtak össze. A székelyföldi rendezvénysorozat jövő héten Székelyudvarhelyen folytatódik, majd a partiumi, bánsági kollégákkal találkoznak, végül pedig Kolozsváron a közép-erdélyi megyék képviselőivel, ismertette Burus-Siklódi Botond. A rendezvény illeszkedik a magyar kormány éves tematizálásába, amely szerint 2015 a külhoni magyar szakképzés éve. A fórumsorozat célja a stratégiai koncepció, a fejlesztési koncepció és a munkaprogram kidolgozása, fejtette ki az RMPSZ elnöke. A végső eredmény a szakmai hálózat kialakítása, az intézményi felzárkózás segítése kell hogy legyen, hangzott el. Burus-Siklódi Botond kiemelte Hargita Megye Tanácsa szerepét, amely már hosszabb ideje foglalkozik a témával.

– Közintézményként Hargita Megye Tanácsa lehetőségei korlátozottak, de prioritásként kezeljük a kérdést – mondta Borboly Csaba. Jó partnerséget alakítottak ki a tanfelügyelőséggel, a helyi önkormányzatokkal, a tanintézetek igazgatóival, a Sapientia EMTE-vel, illetve fontosnak tartották megszólítani a vállalkozói szervezeteket és a gazdákat.

Elfogadhatatlan fiataljaink sorozatos sikertelen érettségije, nekik kell esélyt biztosítani, hiszen a jó szakemberekre mindig szükség lesz, fogalmazott a megyeelnök. Hozzátette: hisznek a duális képzés eredményességében, a román kormány egyetlen jó lépésének tartják, hogy ösztöndíjat hagyott jóvá a szakiskolásoknak.

– A székelyföldi fiatalok nem azért vándorolnak el, mert veszélyben érzik kisebbségi identitásukat, hanem mert nem látnak itthon kiszámítható jövőt, esélyt a megélhetésre. A migráció egyik okozója a munkahely és a perspektíva hiánya – mondta Borboly Csaba, majd ismertette a Hargita megyei kezdeményezéseket. A gyimesfelsőloki Árpád-házi Szent Erzsébet Római Katolikus Gimnáziumban agroturisztikai szakosztály indult, ahol a gyakorlati képzés lehetőségét szeretnék megteremteni tangazdaság kialakításával. A közös munka eredménye a csíkszentsimoni bázis, a tangazdaságokat pedig pályázatai révén támogatja a megyei tanács. A képzéseket a Hargita Megyei Agrárkamara és a Hargita Megyei Művészeti Népiskola bevonásával valósítják meg. A gyerekek mellett a felnőttek szakoktatása is fontos, ez olyan terület, amellyel közösen kell foglalkozni, emelte ki a megyeelnök.

Borboly Csaba a teendők között az inasképzés rendszerének módosítását, a szakosztályok engedélyeztetési folyamatának könnyítését, jogszabály-módosítások előterjesztését, illetve a tájékoztató és felvilágosító kampányok szervezését említette.

Fontos az RMPSZ kezdeményezése, és nagyban segíti a Hargita Megye Tanácsa által elkezdett munkát. Ha kialakul egy széles körű társadalmi összefogás, Bukarest is jobban odafigyel a kérdésre, vélekedett a megyei tanács elnöke, és hiánypótlónak nevezte az RMPSZ rendezvénysorozatát.

Hargita Megye Tanácsának Elemző Csoportja jelentést készített a Hargita megyei szakoktatás helyzetéről, amely az alábbi linken tanulmányozható: http://elemzo.hargitamegye.ro/wp-content/uploads/2015/01/HMTJ_24_25169_17112014__Szakoktatas_HR_megyeben_Final.pdf

Csíkszereda, 2015. május 20.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.